Collectief Overijssel mist samenhang in plattelandsaanpak

Het landbouwcollectief Overijssel mist de samenhang in de manier waarop de provincie het platteland van Overijssel wil herinrichten via het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Een goed sociaal-economisch perspectief en een toekomstbestendige landbouw worden ondergeschikt gemaakt aan herstel van natuur, het watersysteem en aanpassingen aan de klimaatverandering, stellen de partners in het collectief vast.

Collectief+Overijssel+mist+samenhang+in+plattelandsaanpak
© Joost de la Court

Het evenwicht is daardoor zoek, waarschuwt het landbouwcollectief. 'Onze constatering is dat natuur-, klimaat- en waterdoelen leidend zijn. De landbouw en het Overijssels platteland hebben de gevolgen daarvan maar te dragen. Dat gaat ons te ver', schrijft het collectief in een reactie op de provinciale plannen.

Volgens het collectief leidt elke hectare landbouwgrond die door de herverkaveling van het platteland een andere functie krijgt tot verlies aan productiecapaciteit en verdienvermogen. Ook mist het samenwerkingsverband voldoende aandacht voor innovatie.


Onzekerheid

Het collectief pleit voor een zorgvuldigere aanpak. 'Nu is er nog een grote mate van onzekerheid, maar zorgvuldigheid gaat boven snelheid. Neem daarom nu nog geen onomkeerbare besluiten. Er moet een afgewogen PPLG komen dat recht doet aan alle functies in het landelijk gebied.'

De reactie wordt woensdag besproken in Provinciale Staten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer