AVP-uitbraak kost Verenigde Staten 8 miljard dollar per jaar

De Verenigde Staten (VS) lopen het risico op een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP), sinds het virus is aangetroffen in de Dominicaanse Republiek. Als het de grens overgaat, kost dat de VS 8 miljard Amerikaanse dollar per jaar, stelt econoom Dermot Hayes.

AVP%2Duitbraak+kost+Verenigde+Staten+8+miljard+dollar+per+jaar
© Jos Thelosen

De VS ondersteunt de bestrijding van de virusziekte in de Dominicaanse Republiek dan ook en doet er alles aan om insleep te voorkomen. Daarnaast zijn er strikte controles op zee- en luchthavens op illegale import van varkensvlees of besmet voer uit onder andere Azië.

Mocht er toch AVP uitbreken op een varkensbedrijf in de VS, dan leidt dat tot een onmiddellijke exportstop van varkensvlees. Ook naar landen waar al AVP aanwezig is, zoals China en Vietnam. China zal ook geen bijproducten meer afnemen, die moeten dan naar de destructie.


Prijsdaling van 50 procent

Door de exportstop ontstaat een overschot van 25 tot 30 procent varkensvlees op de Amerikaanse markt. De prijzen dalen dan zo'n 50 procent. Ook de prijzen voor pluimvee- en rundvlees zullen dalen. De akkerbouw heeft er weinig last van omdat vanuit andere landen vraag blijft naar mais en soja.

Als de uitbraak van AVP snel is in te dammen, kost deze de varkenssector volgens Hayes zo'n 8 miljard dollar. Hij gaat er in de berekening van uit dat de export na twee jaar weer kan worden hervat en dat het bij dit tijdelijke verlies blijft.


80 miljard dollar weg in tien jaar

Het grootste risico loopt de VS als de AVP terechtkomt bij de enorme aantallen verwilderde zwijnen – kruisingen tussen wilde zwijnen en huisvarkens – die daar rondlopen. Dan is de ziekte mogelijk niet onder controle te krijgen. Na enkele jaren leidt dit tot een forse krimp van de varkenssector die dan alleen nog voor de eigen markt produceert. In tien jaar tijd rekent Hayes met een verlies van 80 miljard dollar, een verlies van 60.000 directe banen in de sector en miljoenen indirecte banen.

De VS loopt ook nog het risico op een uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ). Deze virusziekte komt voor in Venezuela. Landen als Argentinië en Brazilië proberen de ziekte onder controle te houden met vaccinatie.

Treedt in de VS tegelijkertijd een uitbraak van AVP en MKZ op, dan loopt de schade fors op. MKZ treft niet alleen varkens, maar ook rundvee. Dus ook de export van rundvlees komt dan stil te liggen en de rundersector krimpt. Hayes berekent in dat geval een schade van 231 miljard dollar in tien jaar tijd en een permanent verlies van 175.000 directe banen en tientallen miljoenen indirecte banen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer