Jaarlijks enkele verdenkingen van varkenspest op slachterijen

In Nederlandse slachterijen zijn jaarlijks enkele verdenkingen van Afrikaanse varkenspest-besmettingen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De uitslagen waren tot nu toe altijd negatief. Dit geldt ook voor de recente verdenking bij Vion in Apeldoorn, dinsdag 30 mei.

Jaarlijks+enkele+verdenkingen+van+varkenspest+op+slachterijen
© Johan Wissink

De slachterij van Vion in Apeldoorn werd bijna aan het einde van de slachtdag stilgelegd. Maar bij een verdenking van Afrikaanse varkenspest of een andere besmettelijke ziekte wordt een slachterij altijd direct stilgelegd, onafhankelijk van het tijdstip, aldus een woordvoerder van de NVWA.

Niet alleen op slachthuizen wordt gecontroleerd op een mogelijke besmetting van varkens op (Afrikaanse) varkenspest, mond-en-klauwzeer en de ziekte van Aujeszky. Dat gebeurt ook bij wilde zwijnen die worden aangereden, bejaagd of dood worden aangetroffen.

Jaarlijks zijn er bij wilde zwijnen ongeveer twintig verdenkingen van Afrikaanse varkenspest. Als er een dood wild zwijn wordt gevonden zonder duidelijke doodsoorzaak, worden uit voorzorg alle maatregelen genomen die nodig zijn om verspreiding van een besmetting met deze ziekte te voorkomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer