Melkveehouder Roelof de Jong zaait mais later dan vorig jaar

De mais van melkveehouder Roelof de Jong uit het Friese Abbega is eind vorige week gezaaid. De Jong neemt deel aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst. Door de weersomstandigheden zaait hij nu een week later dan vorig jaar. 'Toen hadden we een topopbrengst van dik 50 ton. Daar gaan we nu weer voor.'

Na een paar meter checkt de loonwerker of het zaadje goed ligt. Dit jaar gaat De Jong voor het eerst onderzaai toepassen. 'Mijn voervertegenwoordiger kwam met dat idee in verband met de GLB-subsidies. De loonwerker zei dat je dat pas moet doen bij het derde bladstadium en dan met een soort wiedeg een grasmengsel zaaien. Als je het nu meteen doet, overwoekert het gras de mais.'

De mais wordt op gps gezaaid, precies naast de mest. 'Met de informatie van het bemesten wordt de maiskorrel exact 6 centimeter naast de mest gelegd. De korrel ligt zo dicht bij de voeding, dus we hopen op een nog betere ontwikkeling zodat de korrel een groeispurt kan krijgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer