'Het zijn geweldige omstandigheden voor onze mais'

Melkveehouder Wim Vedder in het Drentse Gasselternijveenschemond zaaide zijn mais op 13 mei. Na acht dagen stond het gewas boven de grond. De plantjes waren afgelopen maandag gemiddeld 1,5 centimeter hoog.

%27Het+zijn+geweldige+omstandigheden+voor+onze+mais%27
© René Eijsink

In veel delen van Nederland was de grond de afgelopen tijd erg nat en koud. ‘Maar we hebben geen storende lagen in de bodem, daardoor loopt regen goed weg en warmt de grond vrij snel op. Ik noem het ook wel klimaatneutrale grond. Als hier 300 milimeter regen valt, moet je uiteraard even van het land afblijven. Maar na drie tot vier dagen kun je er weer overheen.’

Als vanggewas gebruik ik rogge. Ik verdeel het zaad met de kunstmeststrooier over het maisland

Wim Vedder, maisteler en melkveehouder

Dat is grotendeels te danken aan grondverbetering. Leg eens uit?

‘We boeren in een veenkoloniaal gebied met zandgrond. Tien jaar geleden hebben we alle huispercelen, ruim 40 hectare, tweetraps laten ploegen. Je ploegt de bouwvoor naar de ondergrond en vervolgens trek je de gele zand die nu bovenop ligt met de kilverbak naar lagere gedeeltes op het perceel.

‘Daarna lieten we de loonwerker nogmaals tweetraps ploegen zodat de oude bouwvoor weer bovenop kwam te liggen. Deze grondverbetering op circa 1 meter diepte pakte bij ons heel goed uit. Het zorgt voor een productieve bodem.’


Hoe gaat het met de mais?

‘Het gewas is nu gemiddeld 1,5 centimeter hoog, de rijtjes zijn mooi zichtbaar. Maar dat kan ook niet anders, want de weersomstandigheden waren geweldig voor onze mais. Als je met je vinger in de grond krabt, voelt het vochtig en warm aan.


‘Ook het gras groeit hard. Dit weekend zijn we van plan de tweede snede te oogsten, dat is drieënhalve week na de eerste snede. Huppakee, het moet eraf.’


Wanneer volgt de onkruidbestrijding?

‘In ieder geval voor 10 juni. Ik wacht met de bespuiting totdat de mais het vierde en vijfde bladstadium heeft bereikt. Aangezien we vroeg spuiten, verwacht ik niet de volledige dosis nodig te hebben. Dat scheelt ook weer in mijn portemonnee.

‘Pas na de bespuiting zaai ik de helft van het roggezaad als vanggewas tussen de mais. Dat doe ik gewoon met de kunstmeststrooier, rogge klampt zich makkelijk vast aan de bodem. De andere helft zaai ik pas na de maisoogst.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer