Groningen trekt 750.000 euro uit voor klimaatmaatregelen

Provincie Groningen en de waterschappen stellen ruim 750.000 euro subsidie beschikbaar voor nieuwe projecten in het Deltaprogramma Agrarisch Waterbeheer (DAW).

Groningen+trekt+750%2E000+euro+uit+voor+klimaatmaatregelen
© Han Reindsen

Melkveehouders in West-Groningen gaan in het project Klimaatboeren maatregelen nemen om hun bedrijf klimaatbestendig te maken. Boeren in het beheergebied van waterschap Hunze en Aa's pakken perceel- en erfemissie aan. Deze projecten zijn nodig omdat de landbouw steeds meer te maken krijgt met de gevolgen van klimaatverandering, zoals te veel of juist te weinig water, geeft de provincie aan.

Daar waar boeren op zandgronden al inspelen op klimaatverandering, is dat bij agrarisch ondernemers op klei- en klei-op-veengronden nog minder een thema, weet Erna Alting van Collectief Groningen-West. 'Maar het speelt wel. Daarom willen we met regionale maatregelen, zoals peilverhoging en het verbeteren van de bodemstructuur, stappen zetten om klimaatadaptiever te worden.'


Bodem kennen

Alting verwacht eind dit jaar samen met de deelnemende boeren met een maatregelenpakket te komen. Daarvoor is kennis over de bodem van groot belang, daar gaan de deelnemers eerst mee aan de slag. 'Wanneer je de bodem kent, weet je bijvoorbeeld ook of je wel of niet drainage moet aanleggen.' Voor het project hebben al enkele boeren zich aangemeld. 'Maar er kunnen nog meer bij. We gaan door met werven.'

In het beheergebied van waterschap Hunze en Aa's kunnen boeren via het project 'Reductie perceel- en erfemissie' subsidie krijgen voor de uitvoering van fysieke maatregelen om perceel- en erfemissie te reduceren of voorkomen.

Daarnaast wordt gekeken of de maatregelen bij kunnen dragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Bijvoorbeeld door het terugdringen van de uitspoeling van nutriënten en residuen van gewasbeschermingsmiddelen naar het watersysteem.


Tien projecten

Binnen DAW werken boeren en tuinders samen aan een toekomstbestendige landbouw. Uit eerdere subsidierondes zijn tien projecten in de provincie Groningen voortgekomen die in uitvoering of afgerond zijn.

Een van deze projecten is Weide & Water, waarin de bodem centraal staat. In studiegroepen onderzoeken de 85 deelnemende agrarisch ondernemers hoe zij de bodemstructuur kunnen verbeteren. Ze gaan samen met experts het veld in om de ondergrond te onderzoeken en krijgen advies over concrete maatregelen binnen hun eigen bedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer