Melkveehouder: 'Extra opbrengsten dankzij hoger waterpeil'

Melkveehouder Geert Stevens uit het Overijsselse Holten deelde deze week tijdens een bijeenkomst van Deltaplan Agrarisch Waterbeheer hoe hij geld verdient met waterbeheer.

'We wilden ons beter wapenen tegen droogte, dus hebben we in samenwerking met het waterschap een stuw geplaatst om meer water vast te houden', legt Stevens uit. 'Daarnaast zijn we aan de slag gegaan met kruidenrijke graslanden om meer vocht vast te houden en gewasgroei te krijgen. Tot slot hebben we wat gedaan aan afspoeling. De waterbakken van de koeien hebben we verder van de sloot af geplaatst.'

De stuw werd gefinancierd door het waterschap. De terugverdientijd van zo'n maatregel hangt onder andere af van het aantal hectares dat kan worden voorzien van meer water. 'We kunnen ongeveer 200 kilo droge stof meer oogsten door een hoger waterpeil. Dat resulteert in ongeveer 30 euro per hectare per jaar aan extra opbrengsten', licht de melkveehouder toe.

Stevens gebruikt sinds 2018 de Bedrijfswaterwijzer als tool om bewustwording te creëren rondom watermanagement op het bedrijf. 'Ga in gesprek met boeren in de omgeving en met het waterschap over hoe je ideeën kunt realiseren', adviseert hij andere melkveehouders die met waterbeheer aan de slag willen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer