Tarwenotering daalt weer naar 300 euro

Vooral door concurrentie van tarwe voor de exportmarkt uit Rusland en Oekraïne zijn de termijnnoteringen na de kerst opnieuw gedaald tot een niveau van rond de 300 euro per ton.

Tarwenotering+daalt+weer+naar+300+euro
© Twan Wiermans

Op de Matif in Parijs liep in de periode voor de kerst de notering voor tarwe op levering in maart 2023 nog op tot ruim 315 euro per ton. RVO schrijft in het weekbericht granen dat de lagere prijzen het gevolg zijn extra aanvoer van tarwe uit Rusland en Oekraïne. Ondanks de logistieke beperkingen in het Zwarte Zeegebied lijken er meer verschepingen plaats te vinden dan aanvankelijk verwacht.

Het Russische marktanalysebureau SovEcon heeft daarom het exportvolume van Rusland voor seizoen 2022-2023 naar boven bijgesteld tot 44,1 miljoen ton. Dat was vorig jaar nog 39,1 miljoen ton. Ook de CBOT in Chicago noteert minder voor tarwe vanwege juist tegenvallende exportcijfers voor de Verenigde Staten. Dat is voor een deel het gevolg van de iets duurdere dollar.


Gevolgen winterstormen onduidelijk

Overigens is het in de Verenigde Staten nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de recente winterstormen op de conditie en dus potentiële opbrengsten voor wintertarwe. Teeltspecialisten melden voor Nebraska, Montana en Noord- en Zuid-Dakota verslechterde omstandigheden. In Oklahoma, Illinois en Colorado lijkt de situatie een stuk beter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer