In juni meer duidelijkheid over Landbouwakkoord

De hoofdtafel van het Landbouwakkoordoverleg komt begin juni weer bijeen om te besluiten of er een onderhandelingsakkoord kan worden vastgesteld. Tot die tijd worden de afspraken en maatregelen die voorliggen getoetst door drie kennisinstituten.

In+juni+meer+duidelijkheid+over+Landbouwakkoord
© dirk hol

Dat meldt landbouwminister Piet Adema per brief aan de Tweede Kamer. Wageningen University & Research, het Louis Bolk Instituut en het Planbureau van de Leefomgeving gaan zich buigen over de conceptversie van het akkoord, dat overigens nog allerminst een voldragen concept is. Zij zullen dit toetsen aan 'het ecologisch, economisch en maatschappelijk doelbereik, het verdienvermogen, natuurinclusieve kringlooplandbouw en de biologische landbouw, inclusief enkele varianten', schrijft Adema.

Parallel daaraan zullen de partijen aan tafel ook verder praten over een aantal openstaande punten. Daarbij gaat het onder meer over de financiering van boeren die aan landschapsbeheer doen, de bescherming van boeren en tuinders die doorgaan, mest en grondgebondenheid. Ook wordt er 'separaat' verder gepraat over de situatie van PAS-melders en interimmers, stelt de landbouwminister.


Het overleg dreigde in de nacht van woensdag op donderdag te klappen, maar uiteindelijk bleven alle betrokken partijen toch aan tafel. 'Het is hoog opgelopen', zegt een bron tegen persbureau ANP. Adema betoont zich in zijn brief blij dat iedereen is blijven zitten. 'Ik blijf vertrouwen houden in dit proces', schrijft hij. 'Maar we zijn er nog niet.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer