Universiteiten Wageningen en Leiden experimenteren met rijst in veenweidegebied

Onderzoekers van Universiteit Leiden en Wageningen University & Research (WUR) hebben deze week drieduizend rijstplanten aangeplant in de veenweide bij Leiden. Ze willen testen of de rijst geschikt is in het veenweidegebied waar het waterpeil wordt verhoogd. En ze onderzoeken of de teelt een haalbaar circulair alternatief kan zijn voor koeien op veengrond.

Universiteiten+Wageningen+en+Leiden+experimenteren+met+rijst+in+veenweidegebied
© Wageningen UR

Volgens de universiteiten vermindert het lokaal verbouwen van rijst de import van voedsel uit het buitenland en past het goed in een meer circulaire landbouw. Een ander voordeel is dat rijstvelden een waardevol habitat vormen voor waterrijke soorten als amfibieën en libellen.

Voor dit experiment gebruiken de onderzoekers een rijstsoort die onlangs is geïntroduceerd in Noord-Zwitserland en dus het Nederlandse klimaat aan zou moeten kunnen. 'In Noord-Zwitserland is rijst door verschillende boeren in veengebieden opgenomen. Dat bleek een win-winsituatie voor de biodiversiteit en de boeren. Er lijkt dus een groot potentieel te zijn in Nederland met een vergelijkbaar klimaat, maar veel grotere veengebieden', stelt onderzoeker Julian Helfenstein van WUR.


Veel open vragen

Verschillende boeren in veenweidegebieden hebben de afgelopen jaren geëxperimenteerd met rijst, maar het is onduidelijk of het werkt. Er zijn volgens Helfenstein nog veel open vragen: 'Waar is het zinvol om rijst te verbouwen? Hoe kan rijst worden geoogst terwijl de velden geïnundeerd blijven? Wat zijn de gevolgen voor de uitstoot van broeikasgassen, het weglekken van fosfor uit verzadigde veengebieden, de waterregulering en het behoud van de biodiversiteit? Kan de veenlandbouw, die momenteel wordt gedomineerd door zuivelproductie, overgaan op landbouw op basis van rijst?'

Het beantwoorden van deze vragen is volgens Helfenstein ook waardevol voor andere landen op hoge breedtegraden die proberen over te schakelen op duurzamere landbouwpraktijken op veengronden.


Het experiment wordt uitgevoerd op een stuk landbouwgrond van burgercoöperatie Land van Ons. In dit Polderlab doet Universiteit Leiden onderzoek naar de landbouw van de toekomst. 'De grote vraag is natuurlijk of het niet enorme ecologische nadelen heeft', zegt onderzoeker Maarten Schrama van het Centrum Milieuwetenschappen Leiden. 'Stoot dit rijstveld niet te veel methaan uit? En wat doet het met de waterkwaliteit? Dat nemen we mee in ons onderzoek.'

Als alles goed gaat, hopen de onderzoekers de rijst eind september te oogsten. Veenweideboeren kijken kritisch naar de teelt van rijst in het veenweidegebied. Wat volgens hen nog ontbreekt is een goed verdienmodel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer