Landbouwminister: ook toeleverancier boer moet bijdrage leveren

De toeleverende bedrijven in de agrarische sector moeten ook een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de voedselketen. Dit heeft minister Piet Adema van LNV nog eens benadrukt in de Tweede Kamer.

Landbouwminister%3A+ook+toeleverancier+boer+moet+bijdrage+leveren
© Dirk Hol

Adema werd dinsdagmiddag in de Tweede Kamer stevig ondervraagd over de stand van zaken rond het Landbouwakkoord. Uit de uitkomst van het marathonoverleg in de nacht van vorige week woensdag op donderdag trekt vooral de oppositie de conclusie dat een akkoord met de agrarische sector nog ver weg is.

BBB-Kamerlid Caroline van der Plas heeft vernomen dat de gesprekken met de veevoerindustrie nog niet tot afspraken hebben geleid. Minister Adema benadrukte dat hij ook de toeleveranciers van boeren nodig heeft om de hele keten een verduurzamingsslag te laten maken.


'De overheid kan ook zeggen het is genoeg geweest, dat kan gebeuren, maar ik heb er vertrouwen in dat een voldragen en gedragen akkoord er gaat komen', zegt Adema. Volgens hem wordt uit het nachtelijke overleg van vorige week de verkeerde conclusie getrokken dat een akkoord ver weg is.


Basis om verder te praten

Een resultaat is dat er deelconcepten van het akkoord ter beoordeling naar het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn gestuurd. Die 'appreciatie' verwacht de bewindsman al binnenkort en op basis daarvan kan worden verder gepraat.

Adema wil tot frustratie van veel Kamerleden inhoudelijk niks kwijt over afspraken zolang die nog conceptueel en niet afgerond zijn. Hij benadrukte de zorgvuldigheid bij de onderhandelingen die volgens hem van groot belang zijn voor boeren en tuinders, het kabinet, de maatschappij en de Tweede Kamer.

De beslotenheid van de onderhandelingen rond het Landbouwakkoord zint GroenLinks-leider Jesse Klaver helemaal niet. Volgens hem is de Tweede Kamer 'de hoofdtafel'. 'Een jaar geleden hadden we een stuk van vijftig pagina's waar geen perspectief voor de boeren in stond en nu hoor ik nog steeds lege woorden.'


Precair proces

Klavers' verzoek om alle stukken naar de Kamer te sturen wordt door Adema niet gehonoreerd. 'Het is een precair proces dat in alle vertrouwelijkheid moet plaatsvinden', vindt de landbouwminister.

Adema werd ook gevraagd naar zijn plannen voor het 'dwingende instrumentarium', mocht het Landbouwakkoord mislukken. Daarvoor heeft hij plannen in voorbereiding die met de Kamer worden besproken als het zover is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer