Kiekendief zoekt in Flevoland steeds vaker graanperceel op

De Werkgroep Roofvogels Noordoostpolder waarschuwt Flevolandse boeren dat kiekendieven steeds vaker in graanpercelen broeden. Dat komt omdat de oorspronkelijke nestlocaties, in rietkragen langs waterlopen, minder zijn te vinden.

Kiekendief+zoekt+in+Flevoland+steeds+vaker+graanperceel+op
© Werkgroep Roofvogels NOP

Stichting Werkgroep Roofvogels Noordoostpolder volgt de kiekendieven al jaren nauwgezet. Zij constateert dat veel broedlocaties dit jaar ongeschikt zijn. Voorzitter Jacques van der Ploeg: 'Een groot aantal tochten en vaarten mist een deel van de rietkraag, die normaal gesproken blijft staan. De dekking voor een nest is dus weg.'

De kans dat de moeilijk zichtbare nesten beschadigd raken bij de inzet van machines wordt daarmee steeds groter, stelt Van der Ploeg. 'Boeren zijn druk op het land en weten vaak waar deze kiekendieven broeden. Maar als de boeren het graan combinen, zijn de jongen nog niet vliegvlug. Die kennis is vaak niet aanwezig. We vragen grondgebruikers om broedlocaties aan ons kenbaar te maken, door ze ons te laten opsporen en beschermen. De boer kan dan zo mogelijk een stuk graan laten staan waar de ouders hun jongen groot kunnen brengen.'


Tarwepercelen

De bruine kiekendieven lijken veel meer dan in andere jaren de tarwe- en gerstpercelen op te zoeken om daar hun nest in te maken, stellen de vrijwilligers van de werkgroep vast. Deze nesten in graanpercelen zijn voor de vrijwilligers vaak moeilijk te vinden. De werkgroep roept daarom de hulp in van boeren en loonwerkers. Die rijden door de gewassen en maken mee dat ineens een grote roofvogel in de veren komt.

Van der Ploeg: 'Wij kunnen met een drone kijken of er een nest aanwezig is. De vrijwilliger kan dan ook vertellen hoelang het nest met broedsel er nog zal zijn. Het laatste wat we samen willen, is dat het nest verloren gaat in de combine.' De werkgroep is te bereiken via roofvogelsnop@outlook.com.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer