Roofvogels kapen kippen in uitloop

Voor het eerst is in beelden vastgelegd hoe roofvogels te werk gaan in een kippenuitloop.

Roofvogels+kapen+kippen+in+uitloop
© TWAN W

Pluimveehouders met een uitloop hadden al langer een vermoeden waar de kippen bleven die ze aan het einde van de ronde kwijt zijn. Hoeveel kippen er precies op deze manier verdwijnen en welke roofdieren de daders zijn, kon tot nu toe niet worden bewezen.

Het Louis Bolk Instituut heeft een stagiair van Wageningen UR observaties laten verrichten in elf kippenuitlopen.

Moeilijk te betrappen

De roofvogels bleken moeilijk op heterdaad te betrappen. Ze waren duidelijk aanwezig, maar in slechts enkele gevallen doodden ze kippen, terwijl er werd gekeken.

Zowel buizerds als haviken bleken kippen te doden. Soms werd een kip gedood binnen enkele minuten nadat de student was vertrokken.

Resten van dode kippen

Op één pluimveebedrijf werden camera’s geïnstalleerd bij een plek waar regelmatig resten van dode kippen werden teruggevonden.

De pluimveehouder waar de beelden zijn gemaakt, vond de afgelopen jaren 100 tot 160 van zijn 14.000 kippen gedood door roofvogels terug in de uitloop. Hij raakte er meestal 200 tot 250 kwijt zonder dat hij ze ooit terugvond.

Beelden ondersteunen vermoedens

De camerabeelden bevestigen wat de student heeft gezien en ondersteunen de vermoedens van de pluimveehouders.

Het onderzoek 'Uitval op pluimveebedrijven door toedoen van roofvogels' is onderdeel van het topsectorenproject 'Inrichting van kippenuitlopen'.

Vervolg

In april besluit het bestuur van het Faunafonds over het vervolg van het onderzoek, waarin de omvang van de schade in de gehele pluimveesector wordt ingeschat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer