Consumptieaardappelen minder vaak gecontroleerd

De controlefrequentie voor consumptieaardappelen wordt aangepast naar eens per drie jaar. Dat staat in de documenten voor het certificatieschema Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) van het teelt- en bewaarseizoen 2023-2024.

Consumptieaardappelen+minder+vaak+gecontroleerd
© Job Hiddink

De VVAK-documenten zijn vastgesteld door het Akkerbouw Certificeringsoverleg, gefaciliteerd door Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw. De wijzigingen zijn omvangrijker dan afgelopen jaren, vanwege de wens collectief te voldoen aan de internationale standaard voor duurzaamheid SAI-FSA 3.0 op niveau 'goud'. Er zijn duurzaamheidseisen toegevoegd aan de basiseisen en de module Duurzaam Akkerbouw Bedrijf (DAB) is geschrapt.

Op verzoek van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie wordt de controlefrequentie voor consumptieaardappelen gelijkgetrokken met andere gewassen. Dat betekent dat de jaarlijkse inspectie wordt vervangen door een driejaarlijkse.

Voor een soepele overgang krijgen de certificaten voor consumptieaardappelen die in 2023 worden afgegeven een geldigheidsduur tot de einddatum van eventuele andere gewasmodules op het bedrijf. Hiermee komen alle gewassen op een bedrijf in hetzelfde inspectieritme.


DAB overbodig

Door de benodigde duurzaamheidseisen toe te voegen aan de basiseisen, voldoen alle VVAK-gecertificeerde telers nu aan de vereisten voor niveau 'goud'. 'Daardoor is de optionele module DAB overbodig geworden', zegt Bert Waterink, verantwoordelijk voor de certificering binnen BO Akkerbouw.

'SAI-FSA is de standaard die industrieën, grootwinkelbedrijven en fastfoodketens gebruiken om vast te stellen of leveranciers aan hun duurzaamheidseisen voldoen', vervolgt Waterink. 'Het behalen van niveau 'goud' is voor alle grote verwerkers van akkerbouwgewassen in Nederland van belang.'


Start twee maanden na publicatie

BO Akkerbouw meldt dat de nieuwe eisen uiterlijk twee maanden na de publicatiedatum van de documenten ingaan. Aangesloten partijen beoordelen jaarlijks of aanpassing van het schema nodig is. Dit gebeurt op basis van signalen vanuit akkerbouwers, ketenpartijen en certificerende instellingen.

De wijzigingen en aanvulling staan in de telerhandleiding 2023-2024. Akkerbouwers dienen jaarlijks de zelfbeoordeling uit te voeren door hoofdstuk 2 van de handleiding in te vullen. Met de zelfbeoordeling zijn ze op de hoogte van wijzigingen en kunnen ze op tijd maatregelen nemen om aan het VVAK-schema te voldoen.


VVAK is een certificatieschema waaraan meer dan zevenduizend akkerbouwers deelnemen. Het beheer van VVAK en de afstemming met de beheerders van de gewascertificaten vinden plaats binnen het Akkerbouw Certificeringsoverleg. Daarin zijn teelt, handel, verwerking en loonwerkers vertegenwoordigd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer