Akkerbouw komt met eigen visie op de toekomst

In de perspectiefnota 'Ruimte voor de Nieuwe Akker' beschrijft BO Akkerbouw namens de sector zeven richtingen voor het perspectief van de Nederlandse akkerbouw.

Deze richtingen werden donderdagavond toegelicht tijdens een webinar van BO Akkerbouw in samenwerking met Nieuwe Oogst. Behalve directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw waren daarbij ook voorzitter Tineke de Vries van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente en CEO Hans Meeuwis van landbouwcoöperatie Royal Cosun aanwezig om hun visie te geven op het perspectief van de sector.

In een korte inleiding behandelde Hoogendijk de zeven richtingen voor het perspectief van de akkerbouw in Nederland. Hij begon met de positie van de sector in een circulaire samenleving. Volgens de directeur van BO Akkerbouw vervult de akkerbouw een sleutelrol bij het sluiten van kringlopen en is het de uitdaging om landbouwgronden onder meer door hergebruik van reststromen zo vruchtbaar mogelijk te houden.


Bedrijven verder elektrificeren

Het perspectief van groene energie gaat over het opwekken van nog meer zonne-energie of windenergie. Hoogendijk wijst erop dat de akkerbouwsector al energieneutraal is en dat verdere energiewinst te behalen is door bedrijven verder te elektrificeren. De teelt van biobased gewassen biedt ook perspectief. De uitdaging is om via eigen ketens te zorgen voor voldoende waardecreatie, zodat goede verdienmodellen mogelijk zijn.

De teelt van duurzaam voedsel in weerbare teeltsystemen is eigenlijk de basis van het perspectief van de akkerbouw, stelt de directeur van BO Akkerbouw. Ook hier is het van belang om de ketens zo te versterken dat de kosten van de verduurzaming in de primaire sector ook worden betaald. De eiwittransitie is kansrijk vanwege de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten. De uitdaging is om de eiwitteelt voldoende rendabel te maken.


Biodiversiteitsmonitor

De bijdrage van de akkerbouw aan de biodiversiteit en landschap is tegenwoordig te meten met de biodiversiteitsmonitor akkerbouw. Dit instrument kan meten hoe individuele bedrijven scoren. Dat biedt kansen voor beloning in bijvoorbeeld een keurmerk. Tot slot is de akkerbouw van groot belang om te zorgen voor een klimaatbestendige omgeving. Aandachtspunten zijn daarbij onder meer de beschikbaar en kwaliteit van water.

In zijn reactie op de perspectiefrichtingen zegt Meeuwis dat het goed is om als akkerbouwsector of liever akkerbouwketen de regie te nemen over de eigen toekomst. Volgens de directeur van Cosun biedt dit ook voor de samenleving duidelijkheid. De Vries stelt dat ze van de overheid vooral steun verwacht om het perspectief van de akkerbouw te faciliteren. 'Geef ons de tijd en ook het geld om te leren omgaan met nieuwe teeltsystemen en help ons bij het proces om verder te verduurzamen', luidt haar oproep.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer