Food Compass organiseert weer watermonitoringsprogramma

Food Compass organiseert dit jaar weer een watermonitoringsprogramma voor groente- en fruittelers. 'Met deze sectorale service hopen we telers te kunnen ontzorgen op het gebied van watermonitoring', zegt Kim Sterk van Food Compass.

Food+Compass+organiseert+weer+watermonitoringsprogramma
© Nieuwe Oogst

Het watermonitoringsprogramma van Food Compass wordt al sinds 2016 gehouden. 'Telers die deelnemen aan sectorale watermonitoring, voldoen direct aan de huidige Global GAP-normen', licht Sterk toe. 'Daarin staat dat al het water dat op het bedrijf wordt gebruikt en in contact kan komen met de producten op basis van een risico-inventarisatie bemonsterd moet worden.' Specifiek wordt getest op de aanwezigheid van de E. colibacterie.

Sectorale watermonitoring biedt volgens Sterk meer voordelen. Zo zegt ze dat er op deze manier een onafhankelijke bemonstering plaatsvindt door een geaccrediteerd laboratorium en dat door inspanningen te bundelen effectief en efficiënt inzicht verkregen kan worden in risico's. 'Door collectieve kennisopbouw over microbiologische verontreiniging, in combinatie met de omgevingsfactoren, kunnen we structurele oorzaken gezamenlijk aankaarten en bij de bron aanpakken.'


De resultaten van de individuele metingen worden door Food Compass beheerd en op sectorniveau gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Bij een overschrijding wordt nader onderzoek gedaan. 'Dit gebeurt volledig anoniem', benadrukt Sterk. 'Indien gewenst kunnen de data wel worden teruggekoppeld naar de betreffende teler, maar de gegevens worden verder niet openbaar gemaakt.'


Kostenplaatje

Er zijn wel kosten aan deelname verbonden, zegt Sterk. 'Voor hoogrisicowater (oppervlakte- en bassinwater) gaat het om 179 euro per waterinnamepunt. In deze categorie worden drie monsters per jaar genomen. Voor laagrisicowater (bron-, grond- en leidingwater) gaat het om 60 euro per waterinnamepunt. In dat geval wordt jaarlijks één monster genomen.'

Aanmelden is mogelijk tot en met 15 augustus. De monsternemers starten eind deze maand met de werkzaamheden.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer