Dit zijn de zes nominaties voor de GreenTech-awards

Voor de technische tuinbouwvakbeurs GreenTech zijn uit 34 aanmeldingen 3 geselecteerd die meedingen naar de Innovation Award. Ook zijn 3 bedrijven genomineerd voor de Concept Award. De onderscheidingen worden uitgereikt op de openingsdag van GreenTech Amsterdam. De beurs vindt plaats van 13 tot en met 15 juni in RAI Amsterdam.

Dit+zijn+de+zes+nominaties+voor+de+GreenTech%2Dawards
© Job Hiddink

In de categorie Innovation zijn drie producten genomineerd. Het betreft het product Celine van CE-Line, de Trap-Eye van Biobest samen met Pats en het product Geysir van Agculture.

Geysir is helder floatglas dat is behandeld met een pyrolytische coating die een laag emissiviteitsvermogen (low-E) heeft en meteen na productie van het floatglas wordt aangebracht. De duurzame low-E-coating op het buitenoppervlak reflecteert verinfrarode warmte terug de kas in. Daardoor fungeert het glas als een volledig transparant eenlaags energiescherm. Het resultaat is ruim 22 procent minder gasverbruik per jaar, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.

De Trap-Eye was bij de vorige editie van de GreenTech ook genomineerd. Dit systeem, ontwikkeld door Biobest, automatiseert het monitoren van vangplaten met camera's volledig. Het biedt volgens Biobest nauwkeurige scouting van plagen en nuttige insecten met een neuraal Artificial Intelligence (AI)-netwerk. Daarbij bespaart het arbeid en verbetert het de nauwkeurigheid van monitoren. Ook stelt het telers in staat om Integrated Pest Management-programma's op afstand aan te passen.


• Lees ook dit artikel uit 2022 over de vorige editie van de GreenTech: Slimme software, robots en bruine gaasvlieg eyecatchers Greentech

Celine van CE-line is het realtime laboratorium voor alle nutriënten in het gietwater in de kas. Door dit systeem hoeven telers geen handmatige steekproeven te doen en ook niet te wachten op laboratoriumuitslagen. Door de koppeling met het watersysteem kan de tuinder elke dag de optimale nutriëntensamenstelling beter sturen.

De nominaties in de categorie Concepten gaan naar Skytree voor Model 5, naar Ridder voor Ridder Cropview AI en BiomicAgritech voor 'Growing top down from rotatable tubes'.

Skytree biedt Decentralized Direct Air Capture (DDAC)-units die een schaalbaar alternatief bieden voor de huidige op fossiele brandstoffen gebaseerde CO2-toeleveringsketen. Met de DDAC-units kunnen bedrijven ter plaatse schone CO2 rechtstreeks uit de omgevingslucht halen voor direct gebruik of permanente opslag.


Automatisch gewasgegevens vastleggen

De Ridder Cropview AI van Ridder is een op AI-gebaseerde visiontechnologie voor geautomatiseerde teeltregistratie en autonoom telen. Het systeem bevat een vast dubbel camerasysteem om automatisch gewasgegevens vast te leggen voor telers en aanbieders van autonome teelten.

Het concept 'Growing top down from rotatable tubes', ofwel 'van boven naar beneden groeiend uit draaibare buizen', is ontwikkeld door BiomicAgritech. Het is een manier om traliegroenten zoals tomaten en komkommers te telen. In deze teeltwijze groeien planten naar beneden vanuit draaibare buizen met daarin substraat en irrigatie. Het trelliseren gebeurt door zwaartekracht en het ondersteunen en laten zakken door de buizen automatisch te laten draaien. Hierdoor worden stengels om de buizen gewikkeld. Dat bespaart arbeid en het voorkomt plastic in gewasresten.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer