ID+Kas+wint+GreenTech+Innovation+award
© Nieuwe Oogst

ID Kas wint GreenTech Innovation award

Het concept ID-kas van Technokas uit De Lier en Duijvestijn Tomaten uit Pijnacker heeft de Greentech Innovation award 2014 gewonnen.

De prijs werd vanmorgen op de vakbeurs GreenTech in de RAI in Amsterdam uitgereikt door Aalt Dijkhuizen, voormalig bestuursvoorzitter van Wageningen UR.

De ID kas won zowel in de categorie techniek als het overall klassement. De winnaar in de categorie productie is het teeltsysteem Futagrow van Metazet/Formflex.

Energiebesparing

Het doel van de ID Kas is om met behulp van dubbelglas en andere innovaties een energiebesparing van 60 procent te realiseren. De eerste kas is gebouwd en dit jaar vindt de eerste tomatenteelt plaats.

'Bij deze innovatie is vanaf het begin volledig samengewerkt tussen gebruiker en ontwikkelaars, elk detail is optimaal onder de loep genomen. Het resultaat is een kas waarin meer bereikt wordt met minder input', aldus juryvoorzitter Dijkhuizen.

Minder water

De ID-kas heeft dubbelglas met anti-reflectiecoating en wordt verwarmt met laagtemperatuurverwarming van 40 graden Celsius. Vanwege een hogere luchtvochtigheid wordt veel minder water verbruikt.

De andere winnaar, Futagrow, betreft een duurzaam teeltsysteem waarbij vijf tot zes teelten per seizoen opgezet worden, waarbij zich continue twee gewasstadia in de kas bevinden. Het voordeel is dat er altijd een jong en vitaal gewas in de kas staat.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer