Kalmte en balans op pluimveevleesmarkt

Vraag en aanbod zijn op de vleeskuikenmarkt behoorlijk in balans. Dat blijkt onder meer uit de opbrengstprijzen die al wekenlang een stabiel beeld laten zien. In absolute zin bevinden de prijzen zich op een hoog niveau. De vooruitzichten voor de rest van 2023 lijken niet slecht.

Kalmte+en+balans+op+pluimveevleesmarkt
© Henk Riswick

De aanvoer van kuikens naar de slachterijen verloopt vlotjes en de slachterijen kunnen het geproduceerde pluimveevlees goed kwijt. Dit geeft de prijsvorming rust, zowel van opwaartse als neerwaartse prijsdruk is geen sprake.

Dat vertaalt zich in stabiele prijzen bij de contractnoteringen en vrije kuikens. Zo staat de contractnotering van Exportslachterij Clazing al acht weken op 1,21 euro. En de ABC-notering laat al acht weken een prijsniveau van 1,25 euro zien. Bij de vrije prijzen is er eenzelfde beeld. Zo staat Barneveld vleeskuikens al zes weken achtereen op 1,20 euro per kilo levend gewicht.


Meer kip in de wereld

De vooruitzichten voor de vleeskuikenhouderij voor de rest van dit jaar lijken niet slecht. Op wereldschaal neemt de productie van pluimveevlees wat toe. Het ministerie van landbouw in de Verenigde Staten becijfert een groei van ruim 1 procent ten opzichte van vorig jaar. Het totale volume aan pluimveevlees komt daarmee uit op 103,4 miljoen ton, een nieuw record.

De productiegroei speelt zich vooral af in Brazilië en de Verenigde Staten, wereldwijd de twee grootste exporteurs van pluimveevlees. Ook in Thailand, Mexico en Turkije is sprake van een productietoename.
Hoe de groot de wereldwijde productie van kip exact zal uitpakken, hangt ook af van de verspreiding van het vogelgriepvirus. Als dat bijvoorbeeld opduikt in Brazilië – en dat is niet denkbeeldig, want er waren al uitbraken in Argentinië, Uruguay en Bolivia – kan dat de productie van pluimveevlees flink drukken.

De verwachting is dat de wereldwijde vraag naar pluimveevlees minstens zo hard groeit als de productietoename. Rabobank verwacht dat deze vraagmarkt zich ook binnen Europa blijft aftekenen dit jaar. De bank is optimistisch over het evenwicht tussen vraag en aanbod van kip op de Europese markt. In Polen groeit de productie van vleeskuikens en ook vanuit Oekraïne blijft veel kip de EU binnenkomen.


Overstap naar Beter Leven

Daar staat tegenover dat in Duitsland en Frankrijk de productie het afgelopen jaar is gedaald, net als in Nederland. Hier heeft dat vooral te maken met de overstap van een flinke groep vleeskuikenhouders naar productie onder het Beter Leven-keurmerk. Daardoor is er een lagere stalbezetting en een vermindering van de productie van pluimveevlees per vierkante meter stal.

Rabobank verwacht dat vleeskuikenhouders ook dit jaar nog omschakelen naar Beter Leven. Daarnaast kan deelname aan beëindigingsregelingen ook zorgen voor vermindering van de binnenlandse productie van vleeskuikens.

De goede vooruitzichten voor de vraag naar en opbrengstprijs van vleeskuikens gaan gepaard met verwachtingen dat de kosten ook hoog blijven. Prijzen van veevoergrondstoffen lijken dit jaar hun hoge niveau vast te houden. En ook de gemiddelde energieprijs zal hoger uitpakken dan in voorgaande jaren. Rabobank verwacht dat marges voor vleeskuikenhouders in stand kunnen blijven, als het een beetje meezit met kosten en opbrengsten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer