Kuil en balen voeren met één Ierse kuilhapper

Machines uit Ierland hebben de naam vooral stevig en robuust te zijn. Door het natte klimaat wordt gras vrij nat ingekuild en er worden zware sneden van het land gehaald. Dat vraagt om zware constructies en no-nonsensemateriaal dat tegen een stootje kan.

Kuil+en+balen+voeren+met+%C3%A9%C3%A9n+Ierse+kuilhapper
© Frits Huiden

Tegelijk gaat het vaak om kleinere fabrikanten die met enkele tientallen mensen ook een relatief kleine markt bedienen. Voordeel hiervan zijn korte communicatielijnen, waarbij klantwensen redelijk eenvoudig zijn door te voeren op de machines.

In Nederland zijn Ierse merken bekend als Redrock, Tanco, Keltec, Keenan, Malone, Moore, Major en OCE. En een grotere partij is McHale. Allemaal willen ze voet aan wal zetten in Europa.

De Friese importeur RosierGreidanus in Winsum brengt diverse machines uit Ierland op de Nederlandse markt. Na Malone, met maaiers, schudders en opraapwagens, zet het bedrijf nu ook in op het Ierse Prodig. Het bedrijf bouwt uitrustingsstukken voor shovels, heftrucks en voorladers, zoals volumebakken, grijpvorken, balenklemmen, kuilhappers, palletlepels en afschuifvorken.

Voordeel in bouwwijze is dat de knijpcilinders aan de zijden zijn gemonteerd

Nieuw is de dichte kuilhapper Shear Genius. Deze heeft drie functies in één. Door zijn dichte bodem in plaats van tanden is deze, behalve voor gras, namelijk ook geschikt voor losse producten als mais en pulp. Daarbij is er een hydraulische grijper in de happer gemonteerd om folie- en netbinding van een ronde baal vast te pakken.


Zonder uitstappen

Bij het sluiten van de happer grijpen de zes tanden in de folie. Zo is een baal open te snijden en te voeren terwijl de grijper de folie vasthoudt, waarna deze op een stortplek wordt gedumpt. Dat gebeurt allemaal zonder te hoeven uitstappen.

Fabrikanten als Tanco en Keltec bieden ook een oplossing om zonder uitstappen de folie van een baal te halen, maar niet in een dichte kuilhapper. Achter de unit met grijptanden kan wel voer ophopen. Worden tijdelijk geen ronde balen gevoerd, dan is de unit vrij vlot te demonteren.


Met zes kleine grijpers worden folie en netbinding hydraulisch gepakt terwijl de baal lost.
Met zes kleine grijpers worden folie en netbinding hydraulisch gepakt terwijl de baal lost. © Frits Huiden

De kuilhapper is vanaf 7.500 euro te krijgen in vier werkbreedtes van 1,5 tot 2,5 meter. Behalve de constructie valt de opbouw uit vier staalsoorten, waaronder Hardox, op. Hierdoor kan de kuilhapper, met 635 kilo voor de 1,5 meter brede versie en 950 kilo voor die van 2,5 meter breed, vrij licht worden gehouden.

Het slijtvaste Hardox-staal is verwerkt in de snijtanden. De vier modellen van 1 tot 1,8 kuub inhoud kunnen niet net als tanden diep in de kuil worden gestoken. Telkens zijn plakken van zo'n 50 centimeter diep te pakken.


© Frits Huiden

De snijtanden laten een strakke kuilwand achter. De snijhoogte is met 128 centimeter ruim voldoende om ronde balen te pakken. De zijden van de kuilhapper zijn niet helemaal vlak voor het werken langs randen en wanden. De koppelstukken zijn geflensd en te wisselen voor diverse merken shovels.

Voordeel in bouwwijze is dat de knijpcilinders niet boven de bak, maar aan de zijden zijn gemonteerd. Daardoor zullen de cilinders niet bevuilen en slijten door voer, is de bak voller te laden en hebben de cilinders de beste treklijn naar de hoekplaten van de knijper.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer