Ilvo brengt gratis tools voor voeren en inseminatie- en afvoerstrategie

De Vlaamse Boerenbond en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedselonderzoek (Ilvo) presenteren drie nieuwe gratis onlinetools die melkveehouders kunnen ondersteunen. Het gaat daarbij om een tool rond de inseminatiestrategie, de vervanging van de veestapel en één om het rantsoen te optimaliseren.

Ilvo+brengt+gratis+tools+voor+voeren+en+inseminatie%2D+en+afvoerstrategie
© Johan Wissink

Het initiatief voor de tools werd twee jaar geleden genomen door zes melkveehouders, waarop de Boerenbond en het Ilvo hiermee aan de slag gingen. De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat de gerealiseerde tools melkveehouders kunnen ondersteunen in hun operationele bedrijfsvoering, waardoor ze een stap kunnen zetten richting robuuster ondernemerschap.

De tools draaien rond de thema's inseminatiestrategie, vervanging reforme koe en rantsoenoptimalisatie waarbij ieder onderwerp ook wordt gekoppeld aan de economische gevolgen van een beslissing. Zo wil de tool inseminatiestrategie de melkveehouder ondersteunen bij zijn inseminatiestrategie.


Hoeveel rietjes zijn nodig

Hoeveel rietjes heeft de melkveehouder nodig voor de vervanging van zijn veestapel, met en zonder gesekst sperma en op hoeveel koeien zou een Belgisch Witblauwe-stier meerwaarde hebben? Volgens de ontwikkelaars kan via deze tool ook de optimale situatie voor het bedrijf worden gesimuleerd.

Bij de tool rond de vervanging van de koe wordt de melkveehouder ondersteund bij zijn beslissingen rond de vervanging van de veestapel. Wanneer is een minder producerende koe nog rendabel? Hier wordt ook onder meer gekeken naar mestafzetkosten en arbeid. Daarbij worden de koeien ook vergeleken met een aankomende vaars.

De rantsoenoptimalsatietool helpt de melkveehouder in de samenstelling van de rantsoenen. Vanuit de huidige samenstelling van het rantsoen, de bijhorende productie en marktprijzen voor voeders en melk kan de ondernemer simuleren hoe de voerwinst is te verhogen. Hierbij zijn ook nieuwe voercomponenten in te voeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer