Onderhandelaars Landbouwakkoord gaan beslissende week in

Landbouworganisaties LTO, NAJK en Biohuis besluiten deze week of het concept-Landbouwakkoord goed genoeg is om door te laten rekenen. De hoofdtafel komt vandaag in principe voor de laatste keer bijeen om zich uit te spreken over de conceptteksten.

Onderhandelaars+Landbouwakkoord+gaan+beslissende+week+in
© ANP

Komt er een Landbouwakkoord tussen overheid, boerenorganisaties en keten? De onderhandelingen die in januari startten, bevinden zich in de eindfase. Vandaag is een eerste 'go' of 'no-go' te verwachten van de landbouworganisaties aan de hoofdtafel. De conceptteksten moeten worden goedgekeurd in de laatste onderhandelingsronden.

Het worden pittige laatste gesprekken, klinkt het vanuit de boerenorganisaties. De eerste teksten, die de afgelopen week zijn gedeeld, liggen de boerenleiders 'zwaar op de maag' of worden bestempeld als 'onvoldoende'. De onvrede aan de kant van de landbouw gaat vooral over grond, mest, bijdragen vanuit de keten, de rol van innovatie, bescherming van PAS-melders en geld.


Doorrekening PBL

Als vandaag of morgen de laatste onderhandelingen beslecht zijn en de conceptteksten goed genoeg zijn, worden de voorgenomen afspraken voorgelegd aan het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Die rekent het concept voor het Landbouwakkoord door op financiële haalbaarheid en doeleffect. Daarna volgt een beslisronde van de hoofdtafel.

De partijen die ook na doorrekening een 'go' geven, houden vervolgens een ledenraadpleging. Als ook daarna groen licht volgt, legt landbouwminister Piet Adema op zijn beurt het Landbouwakkoord voor aan het kabinet ter goedkeuring. Begin juni kan het Landbouwakkoord dan definitief zijn.


52 partijen

In januari startten 52 partijen uit de agrifood, ngo's en overheid met gesprekken over de inhoud van het Landbouwakkoord. Dutch Dairymen Board, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en Agractie zijn al uit het overleg gestapt. De agrarische sectoren hebben alle hun toekomstvisie uitgewerkt inclusief de bijbehorende budgetten.

De hoofdtafel beslist over overkoepelende thema's zoals grond, markt en keten, innovatie, wetgeving en financiering. De hoofdtafel bestaat uit de minister van LNV, provincies, LTO, NAJK, Biohuis, CBL, FNLI (koepel voor verwerkende industrie) en LandschappenNL.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer