'Korte keten verkleint CO2-footprint'

Nieuwe Oogst houdt in samenwerking met Rabobank op donderdag 11 mei een webinar over vraaggestuurde productie in de varkenshouderij en het toenemende belang van een lage CO2-footprint. Een van de sprekers tijdens het webinar is varkenshouder Tom Derikx uit het Limburgse Veulen.

Derikx produceert met zoveel mogelijk eigen voer varkensvlees voor de binnenlandse markt. Door de samenwerking met supermarktketen Plus hoopt hij de CO2-footprint verder te kunnen verkleinen.

De ondernemer vindt verduurzaming van zijn bedrijf met zevenduizend vleesvarkens belangrijk. Dat is terug te zien op zijn varkenshouderij in de vorm van onder meer zonnepanelen op de stal, het toepassen van de vierkantemeternorm, luchtwassers, daglicht in de stallen en zo'n 30 procent eigen voerproductie.

'Wat dat betreft zijn wij klaar om in de komende jaren op een goede manier te blijven produceren. Het blijven verlagen van de CO2-footprint is voor ons belangrijk en een streven. Op dit moment proberen we duidelijk in beeld te krijgen wat de verdere mogelijkheden zijn voor ons bedrijf en die pakken we dan op als het kan', zegt Derikx.


Diverse voordelen

Het vertrouwen dat de varkenshouder in de nabije toekomst heeft, gaat samen met de nauwe samenwerking die hij is aangegaan met Plus. Het produceren voor deze supermarktketen heeft voor hem diverse voordelen. 'Als je het puur financieel bekijkt, geeft het rust en een constante cashflow. Afzet en prijs zijn gegarandeerd. Dat is natuurlijk altijd prettig. Daarnaast zit ik nu in een korte keten en weet ik dat veel van mijn vlees in de Nederlandse schappen komt te liggen en niet wordt geëxporteerd. Dat geeft een goed gevoel. Ook zorgt her ervoor dat de CO2-footprint van mijn product lager wordt', licht hij toe.


De varkenshouder blijft voor zijn bedrijf verder kijken als het gaat om duurzaamheid. 'Ik wil eigenlijk naar 100 procent eigen stroomproductie. We zitten nu op zo'n 80 procent. Ik weet alleen nog niet of we die laatste stap met zonnepanelen moeten maken. Die leveren 's nachts natuurlijk geen stroom. Verder zou ik nog meer eigen voer willen produceren. Ik zou best in de eiwitteelt willen stappen. Maar daarvoor zijn de opbrengsten gewoonweg nog te laag. Maar het staat absoluut op mijn verlanglijstje voor de komende jaren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer