Binnenhalen eerste snede uitdaging door onstabiel weer

Het binnenhalen van de eerste snede is voor veel boeren en loonwerkers een uitdaging vanwege het onstabiele weer. Wel zijn ze goed te spreken over de kwaliteit van het gras, blijkt uit een rondgang.

Binnenhalen+eerste+snede+uitdaging+door+onstabiel+weer
© Twan Wiermans

Het is alle hens aan dek bij loonwerkbedrijven. 'Iedereen wil graag, maar we kunnen niet iedereen tevredenstellen', zegt loonwerker Jan Tamminga uit het Groningse Harkstede.

Het loonbedrijf heeft 10 tot 15 procent van het gras binnengehaald. Normaal ligt dat percentage zeker hoger. 'Het trekt zwaar. We hopen dat het snel anders wordt. Ik merk dat boeren wat ongerust worden. Ze zijn bang dat het te lange gras zorgt voor minder kwaliteit', constateert Tamminga.


Gras inkuilen in Beerta
Gras inkuilen in Beerta © Koos van der Spek

In Friesland helpt Loonbedrijf Brak uit Aldeboarn andere loonwerkers die klem kwamen te zitten door de hoeveelheid werk. 'Onze klanten kunnen nog wel even een week wachten. Omdat we hier bij een gedooggebied voor ganzen zitten, is het gras nog te kort. Daarom hebben we collega's geholpen in andere delen van Friesland. De omstandigheden vielen me nog niet eens tegen. Het gewas is zwaar, maar het land is redelijk begaanbaar. Chauffeurs moeten gewoon met hun verstand rijden', zegt de loonwerker.

Volgens Brak is het gras van goede kwaliteit. 'Het is dan wel zwaar, maar wel suikerrijk. Het is mooi spul.'


'Gras ging liggen'

Melkveehouder Bert Berenpas in het Gelderse Vorden perste donderdag 10 hectare in balen. 'Ik had er graag 14 hectare bij willen doen. Maar dat land moet eerst droger zijn. Dit stuk moest er echt af. Het gras ging liggen', zegt hij. Berenpas is tevreden over de kwaliteit. 'De kilo's droge stof heb ik nog niet berekend, maar het is meer dan normaal. Normaal halen we negen tot tien balen van een hectare. Het waren er nu meer.'Melkveehouder Rudie Freriks uit het Overijsselse Luttenberg hoopt de rest van de eerste grassnede rond dit weekend in te kunnen kuilen. Hij haalde vorige week al gras van het land. Freriks is tevreden over het resultaat: 'Een opbrengst tussen de 2.500 en 3.500 kilo droge stof per hectare is niet verkeerd. Ook lijkt de voederwaarde goed.' Om dit laatste zeker te weten, laat hij de balen bemonsteren.

De balen worden gebruikt om de koeien in de zomer bij te voeren. 'Dat werkt bij zulke kleine hoeveelheden beter dan een voordroogkuil. Bij de laatste moet je toch een bepaalde voersnelheid halen om broei te voorkomen. Daarbij zijn balen gemakkelijk te voeren', legt de ondernemer uit.


'Al het werk tegelijk'

Voor loonbedrijf Maas in het Limburgse Kessel zit de eerste grasoogst er vrijdagmiddag op. 'We hebben 200 hectare gras binnengehaald. We zijn in de week van 17 april al wat begonnen. Het valt wel mee met de nattigheid. Hier en daar zijn wat stroken gras blijven staan op lagergelegen percelen. Over het algemeen is het goed gegaan', zegt bedrijfsleider Harry Hesen.


Persen van balen in Vorden
Persen van balen in Vorden © Robin Britstra

Door het late voorjaar komt al het werk tegelijk, stelt Hesen. 'We kunnen nu pas bieten zaaien. Normaal doen we dat halverwege maart. Het gras kwam erbij. Daardoor was het hartstikke druk en moesten we soms met het zaaien van mais of het bemesten stoppen.'

Ook bij loonbedrijf Jimmink Kolhorn in het Noord-Hollandse Barsingerhorn is het eerste gras in de bult en in de balen. In totaal gaat het om zo'n 15 procent, wat neerkomt op ongeveer 150 hectare. Dat moest in een dag gebeuren. 'We zijn van donderdagochtend 6 uur tot vrijdagochtend 5 uur bezig geweest. Volgens de weerberichten zou het 10 millimeter gaan regenen, maar er kwam uiteindelijk maar 1 millimeter. Het zorgde voor extra drukte, maar dat geeft niet', zegt Stefan Jimmink.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer