'Amerikaanse koeien geven minste broeikasgassen per kilo melk'

Melkkoeien in de Verenigde Staten (VS) stoten de minste broeikasgassen per kilo melk uit. Dat stelt Shawna Morris van de National Milk Producers Federation in de VS. In dat land krijgen milieudoelen volgens haar dan ook veel aandacht.

%27Amerikaanse+koeien+geven+minste+broeikasgassen+per+kilo+melk%27
© Pixabay

Dat zei Morris donderdag tijdens een webinar van de International Dairy Federation. 'De melkveehouderij was in 2008 verantwoordelijk voor 2,7 procent van de totale broeikasgasuitstoot, 5,1 procent van het watergebruik en 3,7 procent van het gebruik van landbouwgrond', schetst ze.

In de tien daaropvolgende jaren werd per kilo melk 19 procent minder broeikasgassen uitgestoten, 21 procent minder land gebruikt en 30 procent minder water. Daarbij is de melkproductie in het land met 22 procent gestegen. 'Volgens de voedsel- en landbouworganisatie FAO is de VS de grootste melkproducent ter wereld met de laagste broeikasgasemissie per kilo melk ter wereld', zegt Morris. Hier komt wel bij dat de koeien in de VS enorm efficiënt zijn met een hoge melkproductie die met 11.000 kilo nipt boven die van Canada en ruim boven het gemiddelde van ruim 7.000 kilo van de Europese Unie ligt.


Milieudoelen

Volgens Morris is de melkveesector in de VS ook volop bezig met het halen van milieudoelen. 'Ons doel is om te werken met natuurlijke bronnen. Zo willen we broeikasgasneutraal worden, werken aan een gezond ecosysteem met kringlopen, het hergebruik van water en een gezonde bodem. Daarbij spelen zaken als hernieuwbare bronnen, minder verspilling en de productie van energie.'

In de VS melken bijna 28.000 boeren in totaal 9,4 miljoen koeien. Dat komt neer op een gemiddelde van 337 koeien per bedrijf. Daarbij wordt 94 procent van de bedrijven gezien als familiebedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer