Amerikaanse aardappelexport bereikt recordomzet in 2022

De Amerikaanse aardappelsector heeft in 2022 voor 2,1 miljard dollar (1,9 miljard euro) aan aardappelen en aardappelproducten naar het buitenland verkocht. Nooit eerder was de exportwaarde zo hoog.

Amerikaanse+aardappelexport+bereikt+recordomzet+in+2022
© Nieuwe Oogst

Ten opzichte van het exportjaar 2021 steeg de waarde van de verkoop van diepvriesproducten, gedehydrateerde producten, verse aardappelen en pootaardappelen gezamenlijk met 11 procent. Dit blijkt uit de exportcijfers die de Amerikaanse aardappelorganisatie Potatoes USA onlangs heeft gepubliceerd. De stijging van de exportwaarde wordt vooral toegeschreven aan de wereldwijde inflatie en de bijbehorende prijsstijgingen.



De verkoop aan aardappelen en de verwerkte producten was in volume in 2022 wel 4,2 procent kleiner dan in het jaar daarvoor. Volgens Potatoes USA bleef de buitenlandse vraag naar Amerikaanse aardappelproducten het hele jaar sterk. De lichte daling van het exportvolume is vooral een gevolg van de krappe aanvoer door de kleinere oogst. De belangrijkste exportmarkten zijn Mexico, Canada, Japan, Zuid-Korea en de Filipijnen.


Veel frites gaan naar Zuidoost-Azië

De waarde van de Amerikaanse export van diepvriesaardappelen steeg in 2022 met 13,8 procent tot 1,34 miljard dollar (1,22 miljard euro). Het exportvolume van dit segment daalde met 2,5 procent. Voor frites en andere diepgevroren producten uit de Verenigde Staten zijn Zuidoost-Azië en Mexico belangrijke afzetmarkten.

De exportwaarde van verse consumptieaardappelen steeg afgelopen jaar met 9 procent tot 287 miljoen dollar (262 miljoen euro). Dit betreft zowel tafelaardappelen als fritesaardappelen voor verwerking. In volume daalde deze export met 9 procent. Canada en Mexico zijn de grootste afnemers. Vanwege een verbeterde markttoegang kocht Mexico zelfs 10 procent meer verse aardappelen vanuit de Verenigde Staten.


Gedroogde of gedehydrateerde aardappelproducten

Voor gedroogde of gedehydrateerde aardappelproducten zijn ook weer Canada en Mexico en Japan en Groot-Brittannië de belangrijkste afzetmarkten. In waarde is de export van deze producten in 2022 1,1 procent hoger dan in 2021. In volume werd 3,2 procent minder naar het buitenland verkocht. De volumedaling komt door lagere verkoopcijfers in Mexico en Japan.

Voor zowel pootgoed als chips steeg het exportvolume vorig jaar met respectievelijk 28,8 en 2,2 procent. Voor pootaardappelen noteert Potatoes USA in 2022 een exportwaarde van 16,3 miljoen dollar (14,9 miljoen euro) en aan in de Verenigde Staten geproduceerde chips is voor 211,6 miljoen dollar (192,8 miljoen euro) naar buitenlandse bestemmingen verkocht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer