First Lady Jill Biden doopt Nederlandse tulp

First Lady Jill Biden heeft in Washington de Nederlandse tulp gedoopt die haar naam draagt. De ‘Jill Biden’-tulp behoort tot de nieuwe rassen die goed te vermeerderen zijn en vrijwel niet vatbaar zijn voor ziekten en plagen.

First+Lady+Jill+Biden+doopt+Nederlandse+tulp
© Hobaho

De eerste kruising van dit ras vond twintig jaar geleden al plaats. ‘Enkele jaren geleden zijn we overgestapt op een vernieuwde aanpak op het gebied van veredeling, merkers en resistenties. Het resultaat is een ras dat goed te vermeerderen is en vrijwel niet vatbaar is voor ziekten en plagen’, meldt veredelaar Hobaho. De tulp is veredeld voor de broeierij, maar ook geschikt voor droogverkoop.

De Jill Biden-tulp is ontwikkeld door Hobaho, onderdeel van Dümmen Orange. Het testcentrum van Hobaho in het Zuid-Hollandse Lisse veredelt sierbolgewassen en doet daarnaast actief onderzoek naar resistenties in onder meer tulpen. De exploitatie van de Jill Biden-tulp wordt gedaan door Remarkable Tulips.

‘De tulp heeft een vriendelijke abrikooskleur die goed bij de uitstraling van Jill Biden past. De franjes van de tulp glinsteren als de zon erop schijnt. Dat past goed bij het optimisme waar de First Lady om bekend staat’, zegt directeur Foeke Gardenier van Hobaho over de de tulp.


Pre Clearance-programma

Royal Anthos, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het United States Departement of Agriculture ondertekenden in 1951 het Pre Clearance-programma. Dit programma heeft als doel de kwaliteit en gezondheid van bloembollen en vaste planten te borgen. Enerzijds gebeurt dat door strikte normering van ziekten en plagen en anderzijds doordat Amerikaanse en Nederlandse inspecteurs gezamenlijk fytosanitaire inspecties uitvoeren in Nederland.

Onder het Pre Clearance-programma worden jaarlijks zo’n 1 miljoen bloembollen vanuit Nederland naar de Verenigde Staten geëxporteerd. Tulpen hebben daarin met 45 procent verreweg het grootste aandeel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer