EU schrapt importheffingen voor Oekraïense producten nog een jaar

De Europese Unie is van plan Oekraïne nog een jaar langer vrij te stellen van importheffingen en quota. De EU-landen steunen de verlenging, ook al heerst in vooral Oost-Europa onvrede over de gevolgen van die maatregel voor de eigen boeren.

EU+schrapt+importheffingen+voor+Oekra%C3%AFense+producten+nog+een+jaar
© Dirk Hol

Oekraïne kreeg de algehele vrijstelling in juni vorig jaar om het land aan inkomsten te helpen na de Russische invasie. Voor die tijd konden sommige producten ook al zonder heffingen worden ingevoerd, maar daar kwamen nu bijvoorbeeld ook granen, zuivel en vlees bij.

Die importproducten brengen boeren in EU-landen als Polen in de problemen, klagen zij. Ze kunnen niet op tegen de goedkope Oekraïense waar, die meer en meer via Oost-Europa wordt geëxporteerd omdat de Zwarte Zee in handen is van vijand Rusland.


Onderhandelen over oplossing

Vijf lidstaten besloten een aantal Oekraïense landbouwproducten niet langer toe te laten, ook al gaat de Europese Commissie daar eigenlijk over. De commissie en het vijftal onderhandelen nog over een oplossing.

De ambassadeurs van de EU-landen hebben vrijdag ingestemd met de verlenging van de vrijstelling, meldt hun huidige voorzitter Zweden. Het Europees Parlement moet die komende maand ook nog goedkeuren, maar het voornemen bleek daar al op veel steun te kunnen rekenen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer