'De kalfkoeien van minister Van der Wal'

Soms heb je van die dagen dat je door een inschattingsfout net de verkeerde beslissing neemt. Zo hadden we de afgelopen paar dagen twee koeien en drie vaarzen die af moeten kalven verzameld in het strohok. De uiers liepen op en de banden werden losser. Verrassend genoeg lag er vanochtend een nog nat kalf bij de droge koeien op de roosters. Toch de verkeerde koeien uitgezocht.

%27De+kalfkoeien+van+minister+Van+der+Wal%27
© Dirk Hol

Minister Christianne Van der Wal voor Natuur en Stikstof lijkt weinig op te hebben met de veehouderij en heeft zeker geen verstand van afkalvende koeien. Toch maakt ook zij regelmatig een inschattingsfout met een verkeerde beslissing als gevolg. De meest in het oog springende flater is natuurlijk het beruchte kleurenkaartje van Nederland.

Het piekbelasterbeleid komt ondertussen met stip op de tweede plaats. Puur wetenschappelijk is het best logisch dat voor stikstofreductie wordt gekeken naar bedrijven die volgens de modellen veel stikstof uitstoten op de natuur. Er wordt dan wel voorbijgegaan aan de sociale impact, economische gevolgen en verandering van het landschap die het tot gevolg heeft.

Johan Remkes gaf in zijn advies nadrukkelijk aan dat de piekbelasteraanpak niet alleen vrijwillig en een bod boven de marktwaarde zou moeten zijn, maar ook een keuzemogelijkheid moet bieden. Aanpassen door innovatie, extensiveren, verplaatsen of stoppen. Verder probeerde hij het draagvlak voor dit voorstel te vergroten door de vrijkomende ruimte deels te prioriteren voor legalisering van de PAS-melders.

Met het kleurenkaartje wordt voorbijgegaan aan de sociale impact

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren

Voorlopig komt hier allemaal niets van terecht. De creativiteit van de minister blijkt niet verder te reiken dan het uitwerken van een opkoopregeling, van een keuzemogelijkheid is dus geen sprake.

De woest aantrekkelijke vergoeding staat flink ter discussie in Brussel vanwege mogelijk verboden staatssteun. De introductie van de regeling wordt hierdoor opnieuw uitgesteld. Ook het legaliseren van PAS-melders met de opgekochte ruimte lijkt lastig, omdat juristen vinden dat eerst de natuur fors moet worden ontzien.

Ondertussen wordt binnen de coalitie ruziegemaakt over jaartallen die per definitie al onhaalbaar zijn en geeft onze minister-president aan dat hij wil versnellen zonder aan te geven op welke manier.
Minister van der Wal heeft een strohok vol met kalfkoeien, maar ik zie zomaar nog geen kalfje komen. Zelfs niet op de roosters.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer