'Water als smeermiddel voor het probleem'

De Raad van State oordeelde vorige week dat de reductie die twee emissiearme vloeren leveren, juridisch gezien niet zeker genoeg is om als basis voor vergunningverlening te dienen. Snel uitgelegd: het effect van een vloer is onderzocht in vier proefstallen. De gemiddelde uitkomst hiervan is naar boven afgerond en is de factor waarmee gerekend mocht worden in de vergunning. Deze factor staat nu ter discussie en dus de vergunningen ook.

%27Water+als+smeermiddel+voor+het+probleem%27
© John Oud

Een vloerenfabrikant is gebaat bij een goede beoordeling, dus zal deze zorgen dat alles tiptop voor elkaar is in de proefstallen. Nieuwe rubbers onder de schuif, vaak schuiven en veel spoelen met water. Des te schoner de vloer in de stal is, des te lager de emissie.

Een Brabantse melkveehouder gaf in de krant commentaar op de uitspraak van de rechter. Hij wist vanaf het begin al dat de vloer niet werkte. De rubber klepjes in de roosters bleven openstaan waardoor de ammoniak toch uit de kelder ontsnapte.

Tegelijk was de melkveehouder zo eerlijk om te zeggen dat hij geen water gebruikte bij het schuiven, omdat daarvoor een tekort aan mestopslag op zijn bedrijf aanwezig is. Of dat handig van hem was, mag u zelf beoordelen.

Des te schoner de vloer in de stal is, des te lager de emissie

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren

Onderzoekers en andere uitvreters staan klaar om nieuwe kostprijsverhogende maatregelen te bedenken, zoals sensoren om de ammoniakconcentratie te meten en dataloggers om dit te administreren. De melkveehouder gaf aan waar het manco zit. De vloer moet juist worden gebruikt.

Nu kunnen we daarvoor een ambtenaar controles uit laten voeren, maar mijn idee is beter. Twee delen mest verdunnen met één deel water zorgt bij bemesten voor minder emissie. Om dit te stimuleren, komt er een subsidieregeling voor een wateropslagbassin.

Ik pleit voor subsidie voor een mestbassin. De veehouder kan dan overmatig water gebruiken bij het schuiven van de vloer. De vloer blijft schoon, de klepjes sluiten netjes en de mest in de kelder en het bassin is al in de goede verhouding gemengd met water. De mest is gelijk klaar voor gebruik.

De hoeveelheid gebruikt water kan eenvoudig worden aangetoond met een ouderwetse watermeter. Zo is de stalemissie goed geborgd en extra reductie bij uitrijden een mooie reden om subsidie te verstrekken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer