Agrico betaalt telers bijna 20 procent meer uit

Agrico haalde over het afgelopen jaar een recordomzet van 343 miljoen euro. Hierdoor lukte het aardappelhandelshuis het om ondanks een directe kostenstijging van 35 procent, de uitbetaling aan telers toch met bijna 20 procent te verhogen.

Agrico+betaalt+telers+bijna+20+procent+meer+uit
© Job Hiddink

De gemiddelde prijs voor pootgoed lag in boekjaar 2021-2022 ruim 20 procent hoger dan het vorige boekjaar. De prijs van consumptieaardappelen pluste ongeveer 47 procent. Ook voor biologische pootgoed- en consumptieaardappeltelers lagen de kiloprijzen flink hoger. Vanwege de lagere opbrengsten door phytophthora vielen de hectaresaldo's bij de biologische teelt tegen, meldt Agrico.

'De marktsituatie en de moeilijkheden om de aardappelen op tijd te verladen, maakten 2021-2022 een uitdagend seizoen', zegt directeur Jan van Hoogen. 'We zijn dan ook zeer tevreden met het feit dat we toch een flinke verbetering van het resultaat hebben kunnen realiseren.'


Corona en oorlog

Agrico laat weten dat in boekjaar 2021-2022 de coronacrisis opnieuw een grote invloed had op de afzet van pootgoed. Daar kwam de oorlog tussen Rusland en Oekraïne nog overheen. Bij veel bestemmingen was het een grote uitdaging om tijdig en voldoende containers te vinden om de aardappelen te verladen. Door verbeterde omstandigheden lukte het om ten opzichte van vorig boekjaar alsnog een flinke resultaatverbetering neer te zetten, voor zowel poot- als tafelaardappelen.


Het handelshuis is redelijk positief over de vooruitzichten voor boekjaar 2022-2023. 'De vraag naar voedsel is enorm en zal alleen maar stijgen de komende jaren.' Naast de toelichting op de jaarcijfers zijn de Agrico-leden met de centrale ledenvergadering geïnformeerd over de gang van zaken binnen de organisatie en de dochterondernemingen.


Nieuwe directeur

Agrico maakte in september al bekend dat Mark Zuidhof Jan van Hoogen opvolgt als directeur. Tot 1 januari 2024 zal Zuidhof samen met Van Hoogen de directie van Agrico vormen. In de vergadering werd aangekondigd dat Monique Besseling uit het Noord-Hollandse Wieringerwerf toetreedt als nieuw lid van de raad van commissarissen. Daarmee volgt Besseling de afgetreden Laurens de Winter op. Gert de Raaff is door de ledenraad herbenoemd als lid van de raad van commissarissen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer