'Poten zetmeelaardappelen gaat met horten en stoten'

Het poten van de zetmeelaardappelen gaat bij akkerbouwer en loonwerker Adriaan Sandee uit het Groningse Onstwedde met horten en stoten. 'Ik ben 58 jaar. Zo extreem nat als dit voorjaar heb ik het nog nooit meegemaakt. We lopen twee weken achter.'

%27Poten+zetmeelaardappelen+gaat+met+horten+en+stoten%27
© Koos van der Spek

Sandee begon anderhalve week geleden met zijn zoon Arjen (foto) met het poten van het late ras Festien. Hij heeft zelf 500 hectare zetmeelaardappelen en poot bij collega's nog zo'n 150 hectare. 'We hebben gewacht. Poten wanneer het regent kan absoluut niet. Dan smeert alles dicht. Het land was ook moeilijk begaanbaar. Plaatselijk is er wel een verschil. We zijn met de droogste zandgronden begonnen. Nu komen we steeds op nattere percelen terecht. Maar sinds dit weekend gaat het beter. Het is nu mooi weer.'

De agrarisch ondernemer verwacht deze week het poten van zetmeelaardappelen te kunnen afronden. Meer zorgen maakt hij zich over de uien. 'Die hadden er allang in moeten zitten. Hoe later je zaait, hoe meer zorg er is of het goedkomt met de bolling. Ze zeggen weleens: zaaien van uien in mei, dat geeft prei. Dan komt er vooral veel bladloof.'


Het is afwachten hoe de ui zich ontwikkelt. 'Als er een prachtig mooi groeiseizoen komt, kan het gewas er toch nog mooi op gaan staan', stelt Sandee.

Ondertussen is de Groningse loonwerker ook begonnen met maaien. 'Het is jammer dat alles tegelijk komt. Over een paar dagen schijnt het weer wisselvallig te worden. We zijn de laatste jaren ook wel verwend met een mooi vroeg voorjaar.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer