Weeronline: april was kletsnat, twee keer zoveel regen als normaal

April was kletsnat en koud. Gemiddeld viel er ongeveer 80 millimeter regen tegen 41 millimeter normaal. April is normaal gesproken de droogste maand van het jaar. Dat meldt Weeronline.

Weeronline%3A+april+was+kletsnat%2C+twee+keer+zoveel+regen+als+normaal
© Marcel Berendsen

In delen van Gelderland viel de meeste regen. Het natst was het bij Radio Kootwijk met 111 millimeter. In Noord-Groningen en Limburg viel de minste regen, tussen de 51 en 56 millimeter.

Voor het derde jaar op rij is april een te koude maand geweest. De gemiddelde temperatuur is 8,8 graden tegen 9,9 graden normaal.. Begin april was er een vorstperiode. De laagste temperatuur is gemeten in het Drentse Eelde. Op 5 april vroor het daar 5 graden. Ook aan het einde van de maand kwam het landinwaarts tot vorst. In het Gelderse Deelen daalde de temperatuur op 26 april naar -2,6 graden en op 27 april daalde het kwik in Eelde naar -2,8 graden.


Minder zonuren

De maand april was niet alleen koud en nat, ook het aantal zonuren was minder dan gebruikelijk. De zon scheen gemiddeld over de maand 185 uur tegen 196 uur normaal. Voor het eerst sinds 2018 blijft het aantal zonuren onder de 200 uur. Vijf jaar geleden scheen de zon gemiddeld over het land 181 uur.

De meeste zonuren zijn gemeten in de kustgebieden met ongeveer 200 zonuren. Het somberst was april in het zuidoosten van het land. In Eindhoven en Maastricht scheen de zon 170 tot 175 uur.

Door de natte start van het jaar is er geen sprake van een neerslagtekort. De verwachting voor de komende vijftien dagen is dat het neerslagtekort iets oploopt naar ongeveer 16 millimeter, maar dat is niets vergeleken met voorgaande jaren, stelt Weeronline. Vorig jaar was het neerslagtekort eind april opgelopen naar 54 millimeter en in het recordjaar 1976 stond de teller eind april al op 61 millimeter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer