AFM kritisch op compensatie met carbon credits

Het compenseren van CO2-uitstoot van het ene bedrijf door carbon credits van een ander bedrijf stuit op kritiek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In het jaarverslag over 2022 schrijft de toezichthouder dat deze vaak 'onvoldoende onderbouwd' zijn.

AFM+kritisch+op+compensatie+met+carbon+credits
© Marin Carbon Project

Met carbon credit compenseren bedrijven hun eigen uitstoot, doordat andere bedrijven CO2 uit de lucht weten te halen. Dit gebeurt onder meer door de opslag van het broeikasgas in bosbouw, grasland of door het verhogen van het waterpeil onder veenweiden.

De AFM zien een sterke groei in het aanbod en de handel in deze carbon credits. Reden is dat steeds meer bedrijven hun eigen operatie CO2-neutraal willen maken. Volgens onderzoekers van de toezichthouder ontbreekt het in deze markt aan regelgeving of wettelijk toezicht. Dat betekent onder meer dat er eigenlijk geen limiet bestaat voor de hoeveelheid credits die kunnen worden gecreëerd.


Volgens de financiële waakhond zijn bedrijven te veel gericht op het compenseren van hun CO-uitstoot, terwijl in het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de focus zou liggen op het reduceren van broeikasgassen. Alleen het laatste beetje uitstoot dat moeilijk is te voorkomen, zou met carbon credit weggestreept kunnen worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer