Europees Parlement stemt in met verplichte vermindering CO2-uitstoot

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een reeks wetten waarmee de CO2-uitstoot in de Europese Unie sterk moet dalen.

Europees+Parlement+stemt+in+met+verplichte+vermindering+CO2%2Duitstoot
© Twan Wiermans

De maatregelen zijn vervat in het Fit for 55-pakket van Eurocommissaris Frans Timmermans en verplichten de EU-landen hun netto-uitstoot in 2030 met 55 procent te hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990. Door de maatregelen bij wet vast te leggen zijn deze nu een wettelijke verplichting voor de EU-landen. De landen kunnen hier ook niet zomaar op terugkomen.

Het gros van de maatregelen heeft betrekking op het beprijzen van de CO2-uitstoot volgens het principe van 'de vervuiler betaalt'. Dat betekent bijvoorbeeld dat de luchtvaartsector niet meer alleen kan leunen op het compenseren van de CO2-uitstoot, maar ook daadwerkelijk moet reduceren. Dat gaat ook gelden in andere sectoren als de scheepvaart, mobiliteit en de gebouwde omgeving. Uitstoot van deze sectoren komt per 2030 in een emissiehandelssysteem te vallen. Dit geldt niet voor de landbouw.

Volgens Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) 'staan de klimaatdoelen voor 2030 overeind en we scherpen ze zelfs aan'. De maatregelen leiden volgens hem tot 57 procent minder CO2-uitstoot. 'Nog steeds onvoldoende om beneden de 1,5 graad temperatuurverhoging te blijven die in Parijs is afgesproken, maar niettemin fors meer klimaatambitie. De industrie zal echt moeten aanpoten om deze klimaatdoelen te halen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer