Optimisme over aanbod domineert tarwemarkt

Berichten over verbeterde groeiomstandigheden in belangrijke teeltgebieden voor tarwe en de eerste optimistische prognose voor de komende Russische tarweoogst zorgen ervoor dat wereldwijd de tarwenoteringen onder druk staan.

Optimisme+over+aanbod+domineert+tarwemarkt
© Twan Wiermans

Zowel voor CBOT in Chicago als voor de Matif in Parijs geldt dat de tarwenoteringen zijn afgezakt naar het niveau van de zomer van 2021. Bij de Matif daalde de notering voor maaltarwe op levering in mei naar een niveau van net iets meer dan 240 euro per ton. Nog geen jaar geleden tikte de tarwemarkt voor het eerst 400 euro per ton aan om vervolgens nog even door te stijgen.

De druk op de markt is een gevolg van verbetering van de groeiomstandigheden in de Verenigde Staten. In Europa is de conditie van de wintergranen overwegend goed na de zachte winter en het voorjaar met voldoende aanvoer van vocht. Alleen in Spanje en delen van Italië zijn er nog steeds zorgen vanwege een aanhoudend tekort aan neerslag.


Boven verwachting

De eerste prognoses over de Russische tarweoogst zijn optimistisch. Analistenbureau Sovecon gaat voor komend seizoen uit van een productie van 86,8 miljoen ton. Dat is alvast 1,5 miljoen ton meer dan de verwachting op basis van het ingezaaide areaal. In 2022 oogstten Russische tarwetelers bij elkaar nog 92 miljoen ton tarwe. De verwachte productie voor 2023 ligt wel ruim boven het meerjarig gemiddelde.

Russische autoriteiten geven constant signalen af dat ze verlenging van de deal voor veilig transport van tarwe en andere voedingsproducten via de Zwarte Zee niet zien zitten. De huidige deal eindigt op 19 mei. Op dit moment heeft deze houding van Rusland nog weinig gevolgen voor de tarwemarkt. Analisten waarschuwen wel dat opnieuw dichtgooien van de graancorridor aanleiding kan zijn voor paniekaankopen van handelspartijen met beperkte voorraden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer