Ophokplicht pluimvee blijft nog

De ophok- en afschermplicht voor pluimvee blijft nog in stand. Op advies van de Deskundigengroep Dierziekten wil landbouwminister Piet Adema de ophokplicht nog niet afschaffen. Wel vraagt hij om een nieuw advies. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Ophokplicht+pluimvee+blijft+nog
© Niek Stam

Het meest recente advies van de Deskundigengroep Dierziekten dateert van 30 maart. In dit advies wordt de kans op een besmetting van een pluimveebedrijf met vogelgriep nog steeds als hoog ingeschat. De onzekerheid over de kans op een besmetting is groter dan tijdens het vorige advies van 12 januari dit jaar.

De onzekerheid komt voort uit het feit dat er onvoldoende kennis over de genetische eigenschappen van de H5N1-variant van vogelgriep die onder kokmeeuwen voor besmettingen zorgt. Adema vraagt daarom om een nieuwe beoordeling van het risico op uitbraken bij pluimvee, omdat er mogelijk nu meer kennis is van deze genetische variant, de effecten op de broedende kokmeeuwen en de invloed op de vogelgriepsituatie in Nederland.

De laatste besmetting van een pluimveebedrijf met vogelgriep dateert van 26 januari. Op 13 februari raakte nog een hobbybedrijf besmet.
Steun voor opruimen besmette wilde vogels

De minister gaat in de Kamerbrief over vogelgriep ook in op twee moties. De eerste motie gaat over steun voor vrijwilligersorganisaties die kosten maken voor het opruimen van besmette wilde vogels. De tweede motie gaat ook over ondersteuning en een betere voorlichting over de omgang met besmette dieren.

Als steun in de kosten komen er grote hoeveelheden persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar die over zijn gebleven nu de maatregelen rondom corona worden afgebouwd. Daarnaast maakt de landbouwminister samen met minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dit jaar 100.000 euro vrij voor steun aan dierenhulporganisaties.

Verder zal Adema de Tweede Kamer voor de zomer informeren over welke concrete acties er komen voor een intensievere communicatie met de mensen in het veld die te maken hebben met besmette wilde vogels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer