WUR-onderzoeker vindt doorbraak in strijd tegen phytophthora

Onderzoeker Daniel Moñino-López van Wageningen University & Research (WUR) heeft met zijn promotieonderzoek een basis gelegd voor een doorbraak in de bestrijding van phytophthora in aardappelen.

Met de veredelingstechniek Crispr-Cas maakte Moñino-López aardappelplanten resistent tegen Phytophthora infestans. 'Het is inderdaad voor het eerst gelukt een vatbare plant resistent te maken zonder dat er vreemd DNA bij is gekomen', stelt WUR-onderzoeker Jack Vossen vast.



Moñino-López paste Crispr-Cas toe om niet-functionele resistentiegenen van aardappelrassen die gevoelig zijn voor phytophthora te wijzigen in genvarianten die voorkomen in wilde aardappelsoorten, die resistent zijn tegen Phytophthora infestans. Voor dergelijke bewerkte planten zijn veel minder gewasbeschermingsmiddelen nodig om de schimmelziekte te bestrijden.


Met conventionele veredeling gaan er jaren overheen om resistentiegenen van wilde verwanten van aardappelen te introduceren in nieuwe rassen met voldoende kwaliteit. Crispr-Cas biedt de mogelijkheid om sneller en gerichter nieuwe, verbeterde rassen te veredelen. Deze veredelingsmethode is niet toegestaan in de Europese Unie, maar wel in landen als de Verenigde Staten, China en Argentinië.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer