Rusland blijft graandeal frustreren

Russische autoriteiten hebben aanhoudend kritiek op de werking van de graandeal met Oekraïne en blijven twijfel zaaien over de voorzetting van de gemaakte afspraken na half mei.

Rusland+blijft+graandeal+frustreren
© Twan Wiermans

Verschillende internationale media melden dat Rusland de graandeal blijft frustreren. En ook de Verenigde Naties bevestigen dat afgelopen week op enkele dagen geen graanschepen uit Oekraïne zijn geïnspecteerd. Het ministerie van Landbouw in Kiev klaagt erover dat Rusland bewust procedures voor het doorlaten van schepen vertraagt.

Tijdens een bezoek aan Turkije deze week leverde ook de Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken kritiek op de graandeal. Het stoort Moskou nog steeds in hoge mate dat het westen de Russische landbouwexport tegenwerkt. Zo zijn er onder meer obstakels voor de uitvoer van kunstmest. Zolang dit aanhoudt is er volgens Lavrov geen toekomst voor nieuwe afspraken over een veilige graancorridor op de Zwarte Zee. De huidge overeenkomst loopt half mei af.

Daarnaast stuit ook de export van graan vanuit Oekraïne over het land op meer weerstand uit omringende landen. Na Polen eisen nu ook Roemeense graantelers een verbod op de invoer hiervan. Het Oekraïense graan is funest voor de lokale markten vanwege het overvloedige aanbod en de lokale telers pleiten voor herstel van het evenwicht.


Russische export op recordniveau

Ondertussen melden marktanalisten van het Russische adviesbureau Sovecon dat de tarwe-export vanuit Rusland in april zal uitkomen op bijna 4,5 miljoen ton. Dat is bijna een recordvolume. Deze aanvoer zorgt voor aanhoudende prijsdruk op de internationale graanmarkten. Op de Matif in Parijs daalde deze week de notering voor maaltarwe op levering in mei naar een niveau van 250 euro per ton. Dat is ruim 15 euro per ton lager dan aan het begin van deze maand.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer