Turkije wil belangrijke leverancier van blauwe bes in Europa worden

Turkije heeft de ambitie om een belangrijke leverancier van blauwe bessen op de Europese markt te worden. Dat heeft de Nederlandse Landbouwraad Maarten Wegen in Ankara laten weten. De Nederlandse Fruitteelt Organisatie (NFO) is kritisch over die ontwikkelingen.

Turkije+wil+belangrijke+leverancier+van+blauwe+bes+in+Europa+worden
© Huisman Media

De laatste jaren is de interesse voor de teelt van blauwe bessen in Turkije sterk gegroeid. De productie groeide in tien jaar tijd van 0 naar 2.496 ton in 2021. Hiervan wordt 90 procent geëxporteerd, vooral naar Europa. De ambitie van de Turkse telers is om het areaal verder uit te breiden.

Blauwe bessen kunnen in Turkije al vanaf eind februari geoogst worden. Dankzij de gespreide ligging van de percelen op verschillende hoogtes loopt het oogstseizoen door tot eind september. De inzet van Turkse telers is vooralsnog om vroeg in het seizoen op de Europese markt te zijn met hun bessen.


Lage lonen

Met de lage lonen zou het land ook later in het seizoen een concurrent kunnen worden van Europese telers. De Landbouwraad in Ankara stimuleert Nederlandse toeleveranciers om te investeren in Turkije.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
Meer weer