VVD, CDA en PvdA Drenthe willen landelijke stikstoflijn loslaten

Om mee te kunnen besturen in provincie Drenthe willen VVD, CDA en PvdA de landelijke partijlijn over stikstof loslaten. Het is de enige manier om aan te kunnen schuiven bij BBB die met 17 zetels in het Drents Parlement zit, want voor BBB is het stikstofbeleid een breekpunt. Volgens verkenner Astrid Nienhuis (burgemeester van Heemstede) ligt een coalitie van BBB, VVD, CDA en PvdA voor de hand.

VVD%2C+CDA+en+PvdA+Drenthe+willen+landelijke+stikstoflijn+loslaten
© Joost de la Court

De opvattingen van de BBB in het stikstofdossier staan haaks op de landelijke lijn van de drie beoogde Drentse coalitiepartners. Het gedwongen uitkopen van boeren is een brug te ver, meent de BBB in Drenthe. 'De deadline voor de stikstofdoelen vervroegen naar 2030 is voor ons een no-go', aldus Gert-Jan Schuinder van de BBB Drenthe, woensdagmiddag tijdens de presentatie van het rapport van de verkenner.

VVD en CDA zijn landelijk gebonden aan een coalitieakkoord waarin de deadline van 2030 is afgesproken. De PvdA steunt het kabinetsbeleid op dit punt. De landelijke lijn is voor Yvonne Turenhout, voorvrouw van de PvdA, niet heilig. 'Als er belemmerende deadlines liggen en de gedwongen opkoop drempels opwerpt om te komen tot oplossingen, dan zijn wij bereid er het gesprek over aan te gaan.'


Eind maart kraakte Willemien Meeuwissen, fractievoorzitter van de VVD, al harde noten over haar eigen partij tijdens het duidingsdebat. 'We hebben in aanloop naar de verkiezingen hard ons best gedaan om onze landelijke partijgenoten bij te sturen, wakker te schudden en aan de bel te trekken.'

De PvdA wijkt in Drenthe ook af van de landelijk linkse samenwerking met GroenLinks en kiest voor een plek in Gedeputeerde Staten zonder GroenLinks. De opvattingen van beide partijen verschillen in Drenthe op het gebied van bijvoorbeeld windmolens en woningbouw.

Vrijdag praten de vier partijen verder over de opdracht voor de formateur. 'We willen de tijd nemen om dit proces zorgvuldig te doorlopen', aldus Schuinder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer