Limburg koerst af op coalitie over links

De provincie Limburg lijkt af te koersen op een coalitie over links, met BBB, CDA, VVD, PvdA en SP. Dat blijkt uit het eindadvies van verkenner Jan Schrijen na gesprekken met de fracties in Provinciale Staten van Limburg. Binnen GroenLinks is kritiek op mogelijke deelname van de PvdA.

Limburg+koerst+af+op+coalitie+over+links
© Twan Wiermans

De coalitie die zich nu aftekent, is goed voor een meerderheid van 26 van de 47 zetels in de Staten. Schrijen adviseert een dagelijks bestuur van zes gedeputeerden. BBB is met tien zetels de grootste partij in de Limburgse Staten en nam daarom het voortouw bij het aanzoeken van een verkenner.

In plaats van de beide linkse partijen was ook een coalitie mogelijk geweest over rechts, met PVV, JA21 en Lokaal-Limburg, maar de PVV viel tijdens de gesprekken af. Mogelijk kunnen Lokaal-Limburg en JA1 later nog worden betrokken in de gesprekken, maar dan moeten ze wel hun eis voor een eigen gedeputeerde laten vallen, benadrukt Schrijen.


Oud zeer

Samenwerking met de PVV stuit op oud zeer bij het CDA, omdat de PVV tot tweemaal toe een bestuurscrisis veroorzaakte ten koste van de christendemocraten. Ook lijkt een vertrouwensband tussen BBB en PVV niet direct aanwezig. De VVD heeft minder moeite met de PVV, stelt de verkenner.

Schrijen sluit een samenwerking tussen GroenLinks en de BBB uit. De beeldvorming rond GroenLinks vertroebelt volgens hem het zicht op samenwerking. Hij noemt zo'n samenwerking 'niet realistisch'. Met PvdA en SP ziet de verkenner geen onoverbrugbare verschillen. Wel wijst hij op de nauwe samenwerking tussen GroenLinks en PvdA. 'In dat verband is het de vraag of eventuele deelname aan een coalitie zonder elkaar te overwegen is.'


Vallen als een baksteen

Binnen GroenLinks wordt woedend gereageerd op een mogelijke deelname van de PvdA in de coalitie. PvdA en GroenLinks spreken immers landelijk over een fusie. 'En zie: de PvdA laat ons vallen als een baksteen', foetert prominent GroenLinks-lid Jan Muijtjens uit Geleen op Twitter. 'Die fusie kunnen ze op hun buik schrijven wat mij betreft!' Hij krijgt van diverse kanten bijval.



Limburg heeft nu een extraparlementair bestuur. Dat wil zeggen dat bij voorstellen naar wisselende meerderheden binnen de Staten wordt gezocht. Het advies van Schrijen opent de weg naar een klassieke coalitie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer