Brede coalitie op komst in Provinciale Staten Drenthe

De BBB moet in Drenthe een brede coalitie vormen met VVD, CDA en PvdA. Dat adviseert verkenner Astrid Nienhuis aan Provinciale Staten in die provincie.

Brede+coalitie+op+komst+in+Provinciale+Staten+Drenthe
© Joost de la Court

Volgens Nienhuis doet de samenstelling van een dergelijk college van Gedeputeerde Staten recht aan de verkiezingsuitslag. Daarnaast is met een brede coalitie ook een programma op hoofdlijnen mogelijk, waarbij na twee jaar wordt gekeken of de samenwerking nog voldoet. De BBB veroverde zeventien zetels in Provinciale Staten en vormt daarmee de grootste fractie.

Regeren op hoofdlijnen is een van de speerpunten van de BBB voor een frissere politiek. Het geeft de democratisch gekozen Statenleden een actievere rol in de politieke besluitvorming. Ander belangrijk punt is een zo'n breed mogelijke samenstelling van het nieuwe dagelijks bestuur in de provincie. Om de kans op dominantie van de BBB in dat college te verminderen, komen er daarom twee en niet drie gedeputeerden van die partij.


Stikstof

Nienhuis deed vrijdag verslag van haar verkenningsronde, waarbij in twee weekeinden een brede consultatie werd afgewerkt van alle gekozen fracties in de Drentse Provinciale Staten. 'Omdat een coalitie zonder de BBB niet denkbaar is, is extra aandacht besteed aan enkele speerpunten van de BBB zoals landbouw en stikstof', stelt de verkenner in haar rapportage.

Dan gaat het bijvoorbeeld over de termijn waarin stikstofreductie moet zijn bereikt (2035) en het uitsluiten van onteigening van boerderijen in dat proces. Ook moet er minder ruimte komen voor de wolf in Drenthe, stelt Nienhuis vast op basis van de inbreng van de verschillende fracties.

Een samenstelling van een nieuw college van Gedeputeerde Staten waarbij ook nog andere partijen aanhaken, is volgens de verkenner geen optie. Dat zou deelname opleveren van een aantal kleinere fracties en dat is in haar ogen uiteindelijk niet haalbaar gebleken. Het zou het politiek opereren van de gedeputeerden alleen maar moeilijker maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer