BBB, PvdA, Groninger Belang en CU in beoogde coalitie Groningen

Informateur Ard van der Tuuk adviseert om de formatiefase in Groningen op korte termijn te starten met BBB, PvdA, Groninger Belang en ChristenUnie.

BBB%2C+PvdA%2C+Groninger+Belang+en+CU+in+beoogde+coalitie+Groningen
© Huisman Media

De partijen hebben samen 23 van de 43 Statenzetels. BBB was met 12 zetels de grote winnaar. PvdA mag als tweede grootste partij 5 zetels innemen. ChristenUnie en Groninger Belang hebben er beide 3.

Als de gesprekken leiden tot een coalitie met deze vier partijen, vormen er minder fracties een coalitie dan in de vorige bestuursperiode. De vorige coalitie bestond nog uit zes fracties. CDA, D66, VVD en GroenLinks lijken buitenspel te worden gezet. De partijen zaten samen met PvdA en ChristenUnie in het vorige college.

Van der Tuuk biedt zijn advies op woensdag 12 april aan Provinciale Staten aan. Hij komt tot zijn advies na twee gespreksrondes met alle veertien Statenpartijen.

Bijna alle provincies hebben de verkenning rond. In Noord-Brabant wordt woensdag een advies verwacht. Ook Overijssel wacht nog op een advies van de verkenner. In Gelderland is een tweede verkenner aangesteld om verder te praten over mogelijke coalities. In Utrecht is ook geen meerderheid voor een coalitie gevonden. BBB en GroenLinks hebben daar de regie gekregen en gaan verder praten met partijen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer