Division Q moet impact in glastuinbouw maken

Koppert Cress brengt alle duurzame innovatieprojecten sinds enkele maanden onder in zusterbedrijf Division Q. Enerzijds is dat om de stap naar emissieloos telen te versnellen, anderzijds om bestaansrecht te creëren voor de glastuinbouw.

Division+Q+moet+impact+in+glastuinbouw+maken
© Koppert Cress

De officiële lancering van Division Q vond op woensdag 28 september 2022 plaats. Een van de redenen voor de oprichting van het bedrijf is de doelstelling van moederbedrijf Koppert Cress in het Zuid-Hollandse Monster om over drie jaar CO2-neutraal te zijn, geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken en alleen nog maar schoon water te lozen.

'Dit is een ambitieus plan dat onze volledige aandacht vraagt', zegt Bart van Meurs, die leiding geeft aan de nieuwe divisie. 'Division Q heeft als hoofddoel om op basis van de internationale standaarden voor CO2-emissie projecten te initiëren en te realiseren die de emissies van Koppert Cress reduceren.'


Samenwerking met start-ups

Naast eigen ontwikkeling van duurzame technieken zoals zonthermie gaat Division Q actief de samenwerking aan met start-ups. 'We zoeken naar technieken die Koppert Cress verder kunnen helpen', licht Van Meurs toe.

Om bestaansrecht te houden, is kennisdeling ontzettend belangrijk

Bart van Meurs, directeur Division Q

Daarbij kan het gaan om technieken die CO2-emissies terugdringen, maar ook om technieken die het aantal afvalstromen verminderen, de uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen voorkomen of het verpakkingsproces verduurzamen. 'We schoppen met z'n allen immers een hoop karton en plastic de wereld in. Een retourstroom is nog niet evident. Dus ook op zo'n thema valt veel winst te behalen', stelt de directeur van Division Q.

De succesvolste technieken komen niet alleen ter beschikking van Koppert Cress, maar voor de hele sector, benadrukt Van Meurs. 'De glastuinbouw staat onder druk. Hoe vaak horen we wel niet dat we energieslurpers zijn? Kennisdeling is belangrijk om bestaansrecht te behouden. Juist in deze tijden moeten we naar elkaar toe trekken en gezamenlijk werken aan toekomstbestendige tuinbouwbedrijven.'


Vroegefase-investeringen

Om die veelbelovende technieken daadwerkelijk beschikbaar te kunnen maken voor de sector, zal Division Q via licenties eigen innovaties uitrollen en als vroegefase-investeerder participeren in veelbelovende start-ups. 'Al is investeren geen harde eis voor een samenwerking', voegt Van Meurs toe.


'Wanneer een interessant idee op ons pad komt, onderzoeken we eerst of het binnen onze doelstellingen past. Daarna kijken we er met onze investeerdersbril naar: vinden we dit een mooi idee of is dit een idee dat impact gaat maken?' licht de directeur toe.


Poten in de klei

Het is volgens Van Meurs niet de bedoeling dat Division Q als de zoveelste incubator van start-ups wordt gezien. 'De start-upwereld is een wereld waarin veel mensen actief zijn. Natuurlijk helpen wij ze graag, maar we proberen wel de poten in de klei te houden.'

Daarmee doelt de directeur van Division Q erop dat vrij snel gestart moet kunnen worden met praktijktesten in een van de proefkassen van Koppert Cress. 'Doordat we start-ups de mogelijkheid bieden de stap naar de praktijk te zetten, raken we bij hen echt een snaar.'


Vliegende start

Die laatste uitspraak baseert Van Meurs op de vliegende start die Division Q in de eerste maanden na de oprichting kent. 'Daarin onderscheiden wij ons als het gaat om samenwerkingsverbanden in start-upland. Al weten ook collega-telers ons goed te vinden.'

De directeur verwacht dat de energiecrisis daarin als katalysator heeft gewerkt. 'De grillige energiemarkt is zowel bedrijfseconomisch als op het gebied van duurzaamheid niet lang houdbaar. Ondernemers zien dat er stappen moeten worden gezet. Waar kijk je dan naar? Naar de voorlopers. Daar proberen wij er een van te zijn.'


Toegangspoort tot tuinbouw

Het bedrijf moet ook de toegangspoort tot de tuinbouw worden. 'We hopen mensen met slimme ideeën, vooral ook personen van buiten de sector, te verleiden om met onze sector aan de slag te gaan. Daarnaast hopen we dat we collega's kunnen inspireren om duurzaamheid en goed ondernemerschap te combineren. Die twee zaken hoeven elkaar niet te bijten. Natuurlijk hopen we door onze rol als investeerder ideeën echt succesvol te kunnen maken', zegt Van Meurs.


Tekst gaat verder onder het kader

Projecten variëren van warmtebatterijen tot luchtbellen

Division Q is een knipoog naar Q: de uitvinder uit de James Bond-serie. 'Maar de Q in Division Q staat ook voor quartermaster, ofwel kwartiermaker. Dat is de rol die we voor onszelf zien. We willen toonaangevend zijn als het gaat om duurzame innovatie', zegt Bart van Meurs, die leiding geeft aan de nieuwe divisie van Koppert Cress. Vijftien tot twintig projecten zijn ondergebracht bij de divisie. Een van de projecten waaraan wordt gewerkt, is de integratie van warmtebatterijen in de kas. 'Dit project doen we samen met Thermeleon in het Zuid-Hollandse Delft. We onderzoeken of het mogelijk is om de kaswarmte van de dag in de nacht vast te houden, met als doel energie te besparen', licht Van Meurs toe. De projecten binnen Division Q zijn divers, zegt de directeur. 'Een ander project is bijvoorbeeld die in samenwerking met BBBLS Energy Saving Greenhouses in Den Haag. We onderzoeken in dat project in een proefkas van 1.000 vierkante meter of we luchtbellen kunnen inzetten als extra isolator. Het doel is om te kijken of we een kas kunnen creëren die sterker isoleert dan de huidige variant en daarmee dus een lager energieverbruik heeft.'

Hoewel de directeur van Division Q toegeeft dat er binnen Koppert Cress ook commerciële ambities zijn met de oprichting van Division Q, is dat richting de toekomst niet de grootste drijfveer om het bedrijf te laten groeien. 'We willen met onze duurzame innovaties impact maken in de hele tuinbouwsector. Als het alleen om geld ging, dan hadden we beter wat pandjes in Amsterdam kunnen kopen of aandelen kunnen verhandelen op de beurs.'

Volgens Van Meurs zijn de technieken die binnen Division Q worden gerealiseerd, ook te complex en te duur om louter met een winstoogmerk te ontwikkelen. 'Je kunt het goed vergelijken met een techniek als aardwarmte. Ook die techniek wordt pas succesvol als meerdere telers er gebruik van maken. We moeten echt samen de omslag maken.'


Koppert Cress krijgt oorkonde voor duurzame inspanning

De Partij voor de Dieren ziet Koppert Cress, het bedrijf achter Division Q, als de haas in de marathon op het gebied van de toekomstige duurzame ontwikkeling van de glastuinbouw. Daarom reikte de partij onlangs een oorkonde uit aan het glastuinbouwbedrijf uit het Zuid-Hollandse Monster. Fractievoorzitter Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland laat weten Koppert Cress als een voorloper in de glastuinbouw te zien. 'Het bedrijf doet dat door te inspireren, voor te gaan en te helpen. Bij dit bedrijf wordt met zorg voor de planeet groente geteeld. We hebben kennisgemaakt met mensen die op zoveel verschillende vlakken binnen het bedrijf aandacht geven aan verduurzaming en het herstel van onze planeet. Wij zijn daarvan onder de indruk en dat mag worden beloond.' De introductie van zusterbedrijf Division Q is volgens productontwikkelaar Bart van Meurs een manier om deze positieve indruk door te zetten. 'We zijn trots op wat we al hebben bereikt, maar wij willen altijd de volgende stap zetten. Dat betekent dat we nog meer impact moeten maken met datgene waar we goed in zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer