Groene tuin heeft positief effect op gezondheid

De volksgezondheid wordt negatief beïnvloed als steeds meer mensen het zonder privégroen bij huis moeten doen, bijvoorbeeld door woningbouw via verdichting in de vorm van appartementen. Dat concludeert Wageningen University & Research uit nieuw onderzoek.

Groene+tuin+heeft+positief+effect+op+gezondheid
© Vidiphoto

De onderzoekers hebben gekeken naar het verband tussen het hebben van een tuin bij huis en de hoeveelheid groen in die tuin én de mate van het voorkomen van klachten en aandoeningen zoals bekend bij de huisarts. Uit het onderzoek blijkt dat voor veel van de 21 onderzochte aandoeningen een positief verband wordt gevonden met het hebben van een tuin. Voor een nog groter aantal aandoeningen is een gunstige correlatie met de hoeveelheid groen in die tuin.

Bij 9 van de 21 aandoeningen gaat het hebben van een tuin gepaard met minder aandoeningen en klachten. Het verband is volgens de onderzoekers het sterkst voor hersenbloedingen/beroertes. 'Onder de mensen met een tuin is het voorkomen van een hersenbloeding 15 procent lager dan bij mensen zonder tuin', staat in het onderzoek. Voor één aandoening is een ongunstig verband gevonden: elleboog-, pols- en handklachten. Bij de overige 11 aandoeningen is helemaal geen verband aangetroffen.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het hebben van een tuin met minimaal 50 vierkante meter bij 17 van de onderzochte aandoeningen gepaard gaat met minder aandoeningen en klachten. In deze categorie is het verband het sterkst voor darminfecties. 'Mensen met een tuin van minimaal 50 vierkante meter hebben 20 procent minder last van darminfecties dan mensen zonder tuin. Op de tweede plaats staan beroertes/hersenbloedingen (-15 procent).'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer