Onderzoek naar biologische gewasbescherming in tulpen krijgt vervolg

In het onderzoeksproject 'Groene Tulp 0.0' wordt de komende jaren verder bekeken of het mogelijk is om de effectiviteit van biologische gewasbeschermingsmiddelen in de tulpenteelt te verhogen. Dit gebeurt op proefvelden van Vertify in het Zuid-Hollandse Zwaagdijk.

Onderzoek+naar+biologische+gewasbescherming+in+tulpen+krijgt+vervolg
© Koos v.d. Spek

Het is een vervolg van het project 'De Groene Tulp', dat vorig jaar officieel afliep. Sinds 2019 wordt op de Vertify-proefvelden onderzocht hoe op een duurzame (emissiearme) manier kwalitatief goede tulpen kunnen worden geteeld. 'Voor die goede kwaliteit worden nog vaak chemische middelen gebruikt', vertelt Vertify-onderzoeker Frank Kreuk in magazine Groene Tulp. 'Het middelenpakket wordt beperkter door strengere wet- en regelgeving. Daarnaast stellen afnemers ook hogere eisen.'

Een van de conclusies die Kreuk na drie jaar onderzoek kan trekken, is dat telers flink kunnen besparen op de dosering van hun middelen. Volgens de onderzoeker is met de helft van de middelen bijna eenzelfde resultaat te behalen als met het geadviseerde gebruik van 100 procent. Daarnaast blijkt dat foamcoaten als methode om het plantgoed te ontsmetten, een vergelijkbaar resultaat oplevert als het gangbare dompelen. Bovendien steeg de uitval van tulpen door fusarium bij foamcoaten niet.


Runderdrijfmest minder effectief

Er is ook onderzoek gedaan naar het gebruik van diverse soorten groenbemesters en organische meststoffen. 'Positief was dat de opbrengsten van de velden met groenbemesters in het tweede en derde jaar toenamen', aldus Kreuk. 'Het gebruik van runderdrijfmest bleek minder effectief. Nutriënten komen dan pas vrij bij een bodemtemperatuur van 9 graden. De tulp moet het gewas in maart en april maken. Dan is de bodem nog niet warm genoeg.' Volgens de onderzoeker resulteerde dit in een schraal gewas.

Al met al is de conclusie dat helemaal 'groen' tulpen telen nog niet mogelijk is. Dat komt volgens Kreuk doordat biologische en groene middelen niet heel effectief zijn. De komende jaren wil het onderzoeksteam kijken hoe de effectiviteit van biologische middelen kan worden verhoogd. 'Bijvoorbeeld met een andere spuittechniek of door vaker of met meer water te spuiten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer