Skal wil namen van biologische bedrijven met een foutje geheimhouden

De landelijke toezichthouder voor biologische bedrijven Skal wil de namen van biobedrijven die zich niet aan de regels hielden niet openbaar maken. Skal stapte naar de Raad van State voor een hoger beroep nadat de Utrechtse rechtbank oordeelde dat RTL Nieuws de namen van 227 bedrijven moet krijgen. De toezichthouder wil dat met het hoger beroep voorkomen.

Skal+wil+namen+van+biologische+bedrijven+met+een+foutje+geheimhouden
© DIRK HOL

Maar of dit lukt, is zeer de vraag. De Raad van State oordeelde zeer recent dat RTL Nieuws ook de namen mag hebben van roodvleesslachterijen die zich niet aan de regels hielden. 'Openbaarheid is regel', stelde de raad toen. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen mogen overheden informatie achterhouden.

Skal beroept zich op haar certificeringssysteem dat uitgaat van een positieve houding met als doel fouten bij biologische bedrijven te laten herstellen. In dat geval zou de bekendmaking van namen van bedrijven die in de fout zijn gegaan onevenredige gevolgen kunnen hebben. 'De reputatie van de biologische ondernemer weegt zwaarder dan openbaarmaking van zijn naam', aldus de advocaat van Skal.


Maatschappen

De advocaat vindt ook dat bekendmaking nadelig is voor de personen die een biologisch bedrijf voeren. Biologische landbouwers werken vaak in de vorm van een maatschap waarbij hun eigen naam ook hun bedrijfsnaam is. Volgens de advocaat wordt hun persoonlijke levenssfeer aangetast als hun namen bekend worden.

Advocaat Roger Vleugels van RTL Nieuws zegt alleen geïnteresseerd te zijn in de bedrijfsnamen. Het gaat hem om hoe het bedrijf functioneert. Zonder hun namen kan RTL niet met hen in contact komen, omdat niet duidelijk is waar ze gevestigd zijn. 'Is het bedrijf goed en is het toezicht van Skal goed?' Dat is wat RTL Nieuws wil weten, aldus Vleugels.


'Juist gunstig voor de sector'

De Utrechtse rechtbank vond de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer niet zwaar genoeg wegen. Dus moeten de namen openbaar. Volgens Vleugels is dat juist gunstig voor de hele biologische sector. Als niet duidelijk wordt wie goed of slecht werkt, straalt dat volgens hem als een mist uit over de hele sector. Op grond van cijfers van Skal zelf zou het om 5 tot 10 procent van de biologische bedrijven gaan waar tekortkomingen zijn geconstateerd.

Een van de rechters van de raad zei weinig verschil te zien tussen het certificeringssysteem dat Skal toepast en het handhaven van de regels door toezichthouders als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het nobeler toezicht door Skal maakte op de rechter weinig indruk.

De raad doet over zes weken uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer