Biologisch areaal neemt ietsje toe

Het biologisch landbouwareaal is in 2022 gegroeid. Ook nam het aantal biologische landbouwbedrijven toe en zijn er meer bedrijven in omschakeling. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van Skal Biocontrole, de toezichthouder van de biologische sector.

Biologisch+areaal+neemt+ietsje+toe
© Twan Wiermans

Het areaal aan biologische landbouwgrond nam het afgelopen jaar met ongeveer 2 procent toe tot 79.853 hectare. Dit is het zevende jaar op rij dat het areaal is gegroeid. In 2015 telde het biologisch areaal nog 56.729 hectare. Ook het aantal biologische landbouwbedrijven steeg in 2022, van 2.208 naar 2.242.

De landbouwgrond in omschakeling naar biologisch nam in oppervlakte toe met 28 procent tot 6.571 hectare. Het aandeel biologische landbouwgrond op het totale areaal landbouwgrond is nu 4,4 procent (2021: 4,3 procent), exclusief grond in omschakeling. Brancheorganisatie Bionext noemt het aantal hectares in omschakeling 'opvallend meer dan andere jaren'. Hier wordt een toename van 28,6 procent genoteerd die Bionext deels toeschrijft aan het toegenomen aantal biologische bedrijven.


Moeilijke tijd

Bionext noemt de ontwikkeling 'positief', maar constateert dat veel ondernemers het zwaar hebben als gevolg van de hoge energieprijzen en de koopkrachtdaling. 'We zijn enorm blij dat steeds meer partijen zoals HAK volledig overgaan op biologisch, maar dat betekent ook dat de markt gestimuleerd moet worden, zodat er voldoende vraag is en blijft, nu het aanbod biologisch groeit,' zegt directeur Michaël Wilde van Bionext.


Met een stagnerende markt en het biologisch areaal van 4,4 procent ligt Nederland op dit vlak onder het Europese gemiddelde van 9,2 procent. Het Actieplan 'Groei van biologische productie en consumptie' van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt als doel 15 procent biologisch landbouwareaal in 2030. Als de totale landbouwgrond gelijk blijft, is dat zo'n 300.000 hectare. Biohuis plaatste hier kanttekeningen bij.

Naast HAK bewegen meer ketenpartijen naar biologisch. Eind vorig jaar kondigde ook Albert Heijn al aan over te gaan op alleen nog biologische volkorenpasta. Supermarktketen Plus besloot vorig jaar uitsluitend biologische drinkzuivel onder zijn huismerk aan te bieden. De Lidl was, na Ekoplaza en Odin, de eerste grote reguliere supermarktketen die zijn winkels biologisch liet certificeren. Daarna volgden Albert Heijn en Vomar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer