Frankrijk boekt vooruitgang met vaccin Afrikaanse varkenspest

Het Franse referentielaboratorium voor dierziekten Anses meldt veelbelovende resultaten met het onderzoek naar een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP). Het gaat om een vaccin dat ook oraal via lokaas kan worden toegediend aan wilde zwijnen.

Frankrijk+boekt+vooruitgang+met+vaccin+Afrikaanse+varkenspest
© Horst Jegen

In Europa gaat de Georgia 2007/1-virusstam van AVP rond. Onderzoekers van het Franse referentielaboratorium, onderdeel van het Franse agentschap voor voedsel, milieu, gezondheid en veiligheid (Anses), ontdekten per toeval een verzwakte variant van Afrikaanse varkenspest (AVP). Die variant veroorzaakt alleen lichte koorts. Normaal gesproken is een infectie met de Georgia-stam van Afrikaanse varkenspest dodelijk.

Tijdens de experimenten werd het verzwakte virus zowel oraal als intramusculair toegediend. Varkens vertoonden na toediening slechts lichte verschijnselen van de ziekte. Helemaal perfect was het nog niet, melden de onderzoekers. Veelbelovend noemen zij dat de varkens die het verzwakte virus kregen, binnen twee weken een goede immuunrespons lieten zien. Hierdoor kunnen ze een infectie met het veldvirus overleven.

Volgens onderzoeker Marie-Frédérique Le Potier is het belangrijk dat het afgezwakte virus op twee manieren is toe te dienen. Via injectie kan het gebruikt worden op varkensbedrijven. Wilde zwijnen kunnen het oraal toegediend krijgen via lokaas. Langs die route heeft Frankrijk net na de eeuwwisseling klassieke varkenspest onder de wilde zwijnen uitgeroeid.


Basis voor vaccin

De onderzoekers is het nu gelukt om het virus onder laboratoriumomstandigheden te vermeerderen. Er zijn geen cellenlijnen meer nodig om het virus te vermeerderen. Dat maakt mogelijk het vaccin in grote hoeveelheden te produceren. Van het in het laboratorium gemaakte vaccinvirus wordt een varken minder ziek dan van de originele afgezwakte stam, terwijl de bescherming tegen het veldvirus nog steeds goed is.

Ander voordeel is dat het door de wetenschappers van Anses ontwikkelde virus niet via genetische manipulatie tot stand is gekomen. Toepassing bij wilde zwijnen zal hierdoor gemakkelijker zijn en in Europa ook de eerste keuze. AVP komt nu eenmaal het meest voor bij wilde zwijnen en die vormen ook een risico voor overdracht naar de varkensbedrijven.


Onderzoek loopt nog door

Onderzocht wordt nog of het verzwakte virus niet van dier op dier overgedragen kan worden of opnieuw virulent kan worden. En of voorkomen wordt dat gevaccineerde dieren drager van het veldvirus kunnen worden wanneer zij daarmee in contact zijn geweest en vervolgens dit veldvirus weer kunnen verspreiden. Anses kreeg al patent op het virus, waardoor het door farmaceutische bedrijven gebruikt kan worden.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer